tisdag 30 juni 2015

Sommarresa 2015 29 juni

Efter en mycket lugn natt vid Marine Parade i Dover åkte vi i god tid till färjan. Det var tur det eftersom den avgick 50 minuter före den tid som stod på vår biljett. Ytterst märkligt!

Det innebar att vi kom till Calais c:a en timme före utsatt tid. Det var strålande väder under överfärden.

Dover- Calais
Mycket folk, bl.a. flertalet skolklasser från olika länder som stod för en ljudnivå som inte var av denna värld. Mitt uppe i oväsendet stod speciellt engelska lärare och skrek utan märkbar respons från eleverna.

Redan i går tog vi beslutet att inte åka till Paris p.g.a. den annalkande värmeböljan. I stället vände vi kosan söderut efter franska kusten. Det gjorde vi rätt i! Väldigt fina vägar, vyer och miljöer! Öppna landskap som man inte är bortskämd med i England där nästan alla vägar är omringade av olika sorters buskage.

Om England är smått fientligt inställt mot husbilar så är det tvärtom i Frankrike. I alla fall efter kusten uppe i norr. Hela området kryllar av ställplatser och campingar med fördelaktiga priser. Ungefär hälften av vad vi betalade i England.

Vi kollade några fina ställplatser på vår väg söderut, men hamnade till slut på en 16 Euro- camping i byn Le Crotoy. Den ligger vid floden Sommes mynning och påverkas å det kraftigaste av tidvattnet. Hela bukten utanför Crotoy låg torrlagd när vi cyklade ut till floden och havet på kvällskvisten och då snackar vi åtskilliga kvadratkilometer.

Ebb i Crotoy
Området runt Somme är tyvärr mest känt för den massaker av människor som skedde här under första världskriget. Under någon månad på hösten 1916 dog osannolika en miljon människor i strider. På ena sidan tyskar och på andra sidan fransmän och engelsmän. Till vilken nytta kan mn fråga sig?

I den lilla byn finns tre campingar och två ställplatser, inte dåligt för ett ställe med ett tusental invånare. Och så har Toulouse Lautrec bott här en månad!! Och Jeanne d'Arc....och Jules Verne...:-)

Cykelturen var magisk, nu är det sommar på riktigt.

Bon soir!
Ja, när vi tittade på väderprognoserna så kände vi att vi måste tänka om. Det varnas för temperaturer upp emot 40 grader i Paris och det tror vi inte att vi pallar. Så det får bli kusten några dagar tills vi vet vartåt det lutar.

Det är härligt att vara i dessa trakter, enkelt och gästvänligt. Imorgon fortsätter vi mot Dieppe och hoppas då på havsutsikt från boplatsen. Vi vill studera tidvattnet lite närmare, så nördar vi är :)

Fru T.

söndag 28 juni 2015

Sommarresa 2015 28 juni

Efter litet morgonbestyr styrde vi kosan mot Hastings. Känd för bloggaren genom en skolresa med en åk 9:a från Järbo 1978.

Hastings är som Brighton fast i miniatyr och i och med det lugnare och kanske litet mysigare. Piren höll på att repareras. De gamla, höga och bruna husen där man förr torkade nät fanns kvar, men har nu förvandlats till saluhallar och restauranger.

Torka nät
Som vanligt var det svårt att få en parkering i stadskärnan så det blev bara en genomresa efter strandpromenaden och upplevelse genom husbilens fönster.

Nästa resmål var den medeltida staden Rye. Vägen dit blev lite dramatisk eftersom en trafikolycka hade skett. Som tur var kunde vi vända motorhemmet och tog en omväg på någon halvannan mil på engelska countryside- vägar. Vi tråcklade oss fram på måfå medan gps:en hela tiden tjatade: vänd när det är möjligt, gör en u-sväng osv....

Till slut ”föstod” ”hon” våra intentioner och gav upp :-)

Rye var det första stället i England där man ordnat en bra parkering för husbilar. Det tackade vi för och knallade efter en välbehövlig lunch upp till byn.

Här fanns det både genuina gator och hus från medeltiden och framåt. Det var både trevligt och lärorikt att följa en ”gata för gata” beskrivning som vi hade med oss. Väl värt ett besök!

Gata för gata i Rye
Sedan hade vi c:a fem mil till Dover där vi nu står på gatan Marine Parade och inväntar färjans avgång till Calais i morgon. Vi har haft en diskussion om ändrad färdrutt de närmaste dagarna. Meteorologerna spår värmebölja (35-40 grader) i Paris den närmaste veckan och då kanske det är olämpligt att cykla omkring i den franska huvudstaden


Vi får se hur vi gör!

Sommarresa 2015 27 juni

Om man reser i närheten av London får man räkna med minst en timmes försening per tio mil. D.v.s. om man utgår från gps:ens beräkning om hur länge resan borde vara.

Det var vad som hände oss på vägen ner till Brighton. Detta utan att det var några vägarbeten eller andra incidenter som sinkade oss. Det bara blir så, hastigheten sänks till ett minimum med jämna mellanrum, men trafiken stannar sällan.

När vi till slut kom ner till Brightons nordöstra delar visade det sig att vår tilltänkta camping var fullbelagd (vi var här på vår resa olympiaåret 2012).

Lyckligtvis fanns det några parkeringsluckor längs vägen till och från campingen. Där ställde vi oss, betalade för tre timmar, tog ner cyklarna och bajkade in mot Brighton Pier längs strandpromenaden. Den var full med folk eftersom det var lördag och helg. Solen sken och förgyllde upplevelsen även om det blåste rejält. Det märktes på de höga vågorna som slog mot den småstenbelagda stranden. Få badade, desto fler satt på stranden och njöt av ledigheten.

Vårt mål var sommarpalatset Royal Pavilion. Bloggare hade trots att detta var hans fjärde besök i Brighton inte varit in i det stora lusthuset. Tack fru T att du tjatade om ett besök! Det var verkligen värt inträdespengen. Inne under byggnadens kupoler hängde fantastiska asieninspirerade taklampor som vägde uppemot ett ton. Allehanda drakar snirklade i tak och efter väggar. Allt i paviljongen andades Asien på ett märkligt sätt. Märkligt eftersom kungen som initierade detta aldrig besökte denna världsdel. Fotografering förbjuden, inga bilder alltså.

Innan vi cyklade tillbaka gick vi en sväng ut på Brighton Pier för att minnas den goda fish and chips, som vi åt här för tre år sedan. Men också för att tänka på Graham Greens klassikerroman Brighton Rock som tar sin början just här vid piren. Rekommenderad läsning :-)

Brighton Pier
Sedan hade vi ju frågan var vi skulle sova. Det löste sig vid Kloofs Camping & Caranvan Park i Bexville 4 miles från Hastings. Fint och lugnt ställe. Open all year- all Weather.

Campingarna i detta land är lite dyra, men vad gör man när ställplatserna lyser med sin frånvaro.

I morgon kväll måste vi vara i närheten av Dover för att ta färjan tillbaka till fastlandet (Calais).

Ett litet inlägg innan vi reser vidare!

Så kom det då, en sevärdhet som närmar sig en femma: Blenheim palace. H berättade redan igår men jag kan tillägga att på det stället fanns det en tanke bakom allt. Redan idag kom den andra femman: Royal pavilion, som jag verkligen ville se invändigt också. Läckert ställe. Aktare H! Jag fick inredningsinspiraion där!


Fru T.

lördag 27 juni 2015

Sommarresa 2015 26 juni

Dagen började i Hurley väster om London och slutade i Henley några mil därifrån :-)

Tiden mellan vår närvaro i dessa små byar/ städer hann vi åka upp till Oxford och upptäcka att Park and Ride inte är något för husbilar. Höjdbarriärer på 2,10 m sätter stopp för det och att hitta en parkering i Oxford är i stort sett omöjligt. Så vi körde rakt in till centrum, såg vad som gick att se genom husbilets fönster och åkte sedan vidare till ett riktigt höjdarställe, Blenheim Palace, palatset där Winston Churchill växte upp.

Besöket blev en riktig hit trots att vi bara var utomhus och traskade i omgivningarna. Maken till park- och trädgårdsytor har vi inte sett tidigare. Alla delar var minutiöst planerade och skötta. Kolla på litet bilder:

Blenheim 1
Blenheim 2
Blenheim 4
Blenheim 4
Efter besöket åkte vi tillbaka söderut genom Oxford till Henley on the Thames för att ta in på deras camping. Vi anade en viss oråd när bilkön in till byn var kilometerlång och en del affischer berättade om en regatta som skulle gå av stapeln om några dagar. När vi i bilkön stötvis tog oss över Themsen såg vi att träningen till roddregattan redan var i gång. Hundratals roddare befann sig på floden. Full fart alltså. Invasionen var redan igång.

När vi rullade in på campingen Swiss Farm någon kilometer från centrum möttes vi av beskedet att campingen var fullbelagd. Det enda den vänlige mannen i receptionen kunde tipsa om var parkeringen utanför en supermarket (Tesco) i den andra änden av stan. Tack och godnatt, Molokna gick vi ut ur receptionen för att fundera över vad och hur vi skulle göra.

Plötsligt kom mannen i receptionen utspringande och sade att det kanske fanns en chans till en plats. Han skulle bara kolla några saker. Efter några minuters nervös väntan gav han klartecken att bloggaren var en lucky man :-)

Resten av kvällen gick i glädjens tecken. Vi åkte ner och tittade på roddarna och käkade pizza på restaurang. Första restaurangbesöket denna semester.

Regattaträning på Themsen
Slutet gott.....
Imorgon drar vi söderut igen.

Sommarresa 2015 25 juni

Efter att som vanligt varit uppe med tuppen (Fru T) gjorde vi några husbilssysslor (gråvatten ur och ytterligare en diskning) innan vi begav oss västerut mot Hampton Court. En sträcka på strax under tio mil. Litet kan man tycka men i det här landet tar alla förflyttningar tid. Ibland är vägarna jättesmala men ganska trafikerade, ibland är de stora motorvägar med rejäla trafikköer. Så var det på denna sträcka. Kanske inte så konstigt eftersom vi befann oss i södra London.

TomTom svek oss som vanligt när det gäller sevärdheter. Vi hamnade på en smal bakgata när damen i gps:en avslutade med de klassiska orden framkomst. Så det var bara att ta till andra metoder för att i första hand hitta en parkering ochi andra hand hitta slottet. Om detta kommer fru T att berätta eftersom hon har en del åsikter i detta ämne.

Hampton Court
Efter besöket vid Hampton Court var det en camping som gällde och vis av gårdagens letande följde vi både en textbaserad beskrivingen i en campingbok samt gps:en inställd på byn Hurley dit vi skulle. Det fungerade perfekt och i fantastiskt sommarväder gled vi in på Hurley Riverside Park, ett stenkast från Themsen.

Vi åt ute i solskenet för första gången under semestern. Det tog alltså en vecka och det är kanske märkligt att just regmytomspunna England skulle bli platsen för denna tilldragelse.

Efter middagen tog vi en promenad längs vackra Themsen och ett vidsträckt och välordnat picknickområde i anslutning till Hurley Riverside Park. Där mötte vi ett engelskt par där mannen inte kunde låta bli att kommentera vädret, så varmt och skönt och klockan var halv tio på kvällen. Sommar, sommar, sommar....

Vackra Themsen
Ja nu har sommaren kommit. Vi har haft 28 grader idag så den kom med besked. Nu skulle jag i och för sig kunna skriva spaltmetrar om parkeringsproblemen i detta land men ingen stadsplanerare skulle lyssna. Det är bara att konstatera: Det bor så kollosalt mycket folk i den här delen av landet så de måste nästan ställa sig på varandra. Ibland kan man ändå se en del stora öppna gräsområden, fält och ängar men problemet tycks vara att varje plätt är privatägd och de verkar inte vilja dela med sig av en millimeter för att underlätta för trafiken. Den som vandrar ska för den delen också se upp noga med att gå in på privat mark. Då kommer strax påminnelsen ”Keep out!”

Hampton court skulle jag visst utvärdera. Efter att vi varit till Canterbury cathedral så började jag först i huvet att betygsätta olika saker som vi sett på våra resor. Var ville jag t.ex. placera det på en skala ett till fem? Det blev en stark trea. Man väntar sig kanske mer av ett så berömt byggnadsverk men det kan inte hjälpas. Den är stor och pampig och det inhängnade kvarteret som det ligger i är trevligt men det finns inget spektakulärt som höjer det till en fyra. Av andra skäl, typ historiska och litterära, är det ändå av viss betydelse att ha varit där.


Katedralen
Okej, över till bedömningen av Hampton court. Även det är mycket omtalat och ett ställe som alltid hamnar på listorna över Englands bättre sevärdheter. Men nu kommer min hårda dom: three points!
Palatset är stort, trädgården är prydlig och allt är välordnat, men det ger i sig inte höga poäng i min värld. Vad som saknas är själ, att man får någon slags känsla för det. Invändigt är det så kalt och i avsaknad av personliga saker att man inte får intresse för de som bott där. Ute i trädgården är det för lite blommor, fontäner och skulpturer, ja sånt som ska finnas i en ”riktig” trädgård. Det intressantaste var att de hade världens största och äldsta vinranka. En endaste planta och den var enorm och gav forfarande fin skörd trots att den var hundratals år gammal. That´s my verdict!


Roten och stammen
Oj, nu sätter sig H vid ratten. Bäst att avsluta.

Fru T.    

onsdag 24 juni 2015

Sommarresa 2015 24 juni

Det kom ingen ”gubbe” och tog betalt vid ställplatsen i Calais. Varken under kvällen eller på morgonen. Det blev extra billigt alltså :-)

Dagen började med härligt blå himmel. Med litet krumbukter tog vi oss till färjan och när den tuffade iväg såg vi redan The white cliffs of Dover i horisonten. Överfarten var trevlig, nästan inget folk på färjan, gott om sittplatser i fören för att följa närmandet av de vita klipporna.

Hur var det med vänstertrafiken då? Det visade sig att våra veckor i Great Britain 2012 satt kvar i någon hjärnhalva så det var inget problem. Inte ens i rondellerna, som var väldigt många under färden upp till Margate. Londonbornas badparadis sägs det.

Vi krånglade oss in på en parkering med utsikt över hela badviken som befann sig under ebb.

Parkering vid ebb i Margate
Där käkade vi en närande lunch. Både fru T och bloggaren var urhungriga. Den något barnsliga burkköttfärssåsen smakade fantastiskt.

Margate var speciellt och liknade inte Brighton och de andra ”badparadisen” på sydkusten. Här var det sandstränder som gällde och det tror jag alla semestrande badare gillar.

Glada i hågen lämnade vi kusten och riktade in oss på en camping några kilometer utanför Canterbury. Det gick inte så bra. Koordinaterna funkade inte och gatuadressen saknade nummer. Det blev kaos helt enkelt. Vi hamnade ute på klassiska engelska byvägar med många möten där en del av bilarna dök upp i alldeles för höga farter. Vi höll nästan på att ge upp när vi hittade en djurpark som fick oss på rätt spår. Vi var ganska utmattade då.

Som tur var var campingen mycket bra.

Vi tog oss snabbt samman och satte oss på cyklarna och bajkade ner till katedralområdet. Det var väl värt ett besök. Katedralen och hela området runt omkring var magnifikt och vackert.

Några medelålders japaner sprang omkring som vettvillingar och fotade varje sten i hela kyrkan. Svårt att förstå hur de tänker, de var alldeles andfådda.

Skynda, skynda.....
Jag lokaliserade några hotspots från förra gången jag var i Canterbury. Året var 1968 och jag gick på folkskoleseminariet i Gävle. Några veckor engelsk språkkurs krävdes under sommaren och för vissa av oss var den förlagd i Brighton. Men det är en annan hisoria.

Mycket uppförsbacke hem till campingen. Där väntade dock mat, dusch och ett glas vin.
:-)  

tisdag 23 juni 2015

Sommarresa 2015 23 juni

Äntligen lättade molnen och solen började titta fram alltmer. I och med det höjdes dagstemperaturen till över tjugo grader och det var nästan så att man pustade litet under dagens aktiviteter.

Vi började med att köra ut till den belgiska badkusten (belgiska Rivieran). Startade i Oostende och åkte den gamla kustvägen ner till Dunkirk.

Oostende
Stränderna och havet var fantastiskt, det blåste en hel del. Städerna var litet tråkigt mediokra. Vi körde 4-5 mil parallellt med breda sandstränder och allehanda badhotell, passerade gränsen till Frankrike innan vi rattade ut på en motorväg med Calais i sikte.

Det är från Calais vi ska åka färja över till England imorgon så det gäller att vara på plats och i tid eftersom avfärden är på förmiddagen.

Fru T hade hittat en finfin ställplats bara några stenkast från färjan. Många husbilar stod redan uppradade när vi anlände, men det var inget problem att få plats.

Cyklarna togs ner och i sommarvärmen cyklade vi på upptäcktsfärd i Calais. Först tittade vi in på en militär kyrkogård där det låg offer från första världskriget begravna. Det känns alltid så meningslöst att titta på alla rader av vita kors som finns i världskrigens spår. Även om det på sitt sätt är vackert och bra att minnena av förödelsen finns kvar.

Efter första världskriget.
Sedan tog vi oss in till centrala Calais, kollade på stan och handlade.

Efter kvällsmiddagen gick vi ut på piren, tittade på fiskare som misslyckades att på fisk och tog några bilder på färjor som anlände från Dover. Vädret var fantastiskt, första sommardagen på semestertrippen. Ganska många människor anlände i bilar, klev ur och ställde sig att betrakta havet med längtan i blicken...


I morgon blir det vänstertrafik :-)

Sommarresa 2015 22 juni

Igår kväll hann vi också med en cykeltur i naturreservatet runt campingen. Det innehöll en liten sjö och några cykel- och löpstigar. Sjöar hör inte till vanligheterna i detta platta land.

Nåväl, rask avfärd söderut efter de vanliga morgonbestyren. Det blev en blöt resa. Ibland stod verkligen de berömda spöna i backen. Vårt första stopp för dagen blev i Antwerpen. Eftersom vi hade tittat på olympiastadion i Amsterdam tyckte vi att vi skulle löpa linan fullt ut och besöka olympiastadion i Antwepen också, den från 1920. Det blev en besvikelse.

Stadion låg mitt inne i ett bostadsområde och hade förvandlats till en ordinär fotbollsarena utan insyn. Bland annat hade de ståtliga tornen som fanns 1920 tagits bort. Nåväl, nu vet vi det. Snart har vi besökt alla europeiska olympiastadion från 1912 (Stockholm). Nörden och hans fru.

Turen var återigen på vår sida när vi anlände till dagens andra mål, det underbara Gent. I alla fall i början.

Från en väl tilltagen ställplats några kilometer från centrum tog vi spårvagnen in till Gent. Alltid rofyllt att åka med dessa transportmedel. Speciellt när spårvagnen var liten, nätt och litet ålderstigen.

När vi klev av flödade solen över ett underbart vackert Gent. Vi blev helt tagna av mängden magnifika gamla hus.

Gent
Det tog liksom aldrig slut och mitt i all prakt låg den gamla fästningen Gravensteen, välbevarad från elvahundratalet. Vid slutet av vandringen kom regnet tillbaka och vi hoppade dyblöta på spårvagnen igen som smidigt tog oss tillbaka till ställplatsen.

Fru T hade redan ett förslag på våra vidare äventyr denna dag. Vi forsade (regn) längs motorvägen till Brugge och en lämpligt belägen ställplats några kilometer från centrum.

Efter en god och närande måltid i motorhemmet tog vi cyklarna in till stora torget i staden. Det var lika fantastiskt som vi minns det första gången vi var här 2008. Då var vi nybörjare med husbil, det är vi inte nu.

Vi ställde ifrån oss cyklarna och i väntan på skymningen och tändandet av alla ljus och lampor i staden tog vi en timslång promenad i de vackra gränderna. Dejligt!

Sedan återstod inget annat än att cykla ”hem” och koja inför morgondagen då vi kommer att närma oss Engelska kanalen och skuttet över till vänstertrafiken.

Hello, I´m back!
Det spelar ingen roll hur ofta H ropar ”Eller hur, Fru T?”, jag skriver när jag har lust, så det så! Jag har ju faktiskt min egen lilla manuella resedagbok att skriva i också.

Jaa, Antwerpen olympiastadion...Moahahaa...
Men Gent var en riktigt angenäm syn. Det finns nästan inget som bryter det medeltida mönstret och det är nog det som gör det så speciellt. Direkt när vi klev av spårvagnen i centrum stod vi båda där med häpna öppna munnar. Hit kommer vi säkerligen att åtvända någon gång och då förhoppningsvis i bättre väder.

Mitt förslag om att fortsätta till Brugge berodde på att klockan bara var sex och jag kände att vi kunde använda kvällen till något bättre än att stå på en tråkig ändstation för spårvagnen. Det var kul att återse stan och även om den till viss del liknar Gent så är Brugge en miniatyr. H har en vana (ovana?) att försöka hitta det vi såg förra gången igen men nu fick han åtminstone ge upp angående en viss tapto-tävling vi stötte på sist. Men det satt hårt åt, klockan hann bli 23 innan vi nattade oss i husbilen.

I morgon har vi en lång dag utan andra planer än att vara vid hamnen i Calais till natten.
Ps. Jag har fått ett myggbett på ögonlocket som har svullnat upp och begränsar synen en del. Vi får hoppas att det lägger sig snart så att jag kan uppleva allt med ”öppna ögon” :)

Fru T.

söndag 21 juni 2015

Sommarresa 2015 21juni

Man behöver aldrig oroa sig för nattron på en camping söder om de nordiska länderna. Trots att det var full fart fram mot klockslaget 23.00, ungar sprang, ropade och lekte med getter, äldre ungdomar grillade och hade det trevligt, så blev det tvärt tyst på hela campingen strax före utsatt tid. Och det gällde hela natten trots att många kom inrullande (på cykel) från Amsterdams nattliv långt in på nattkröken. Så är det att campa på kontinenten, så är det inte alltid att campa i Sverige.
OBS det här var alltså en lördag kväll!

Så vi kom upp tidigt, käkade frukost, tömde toaletten och fyllde på nytt vatten och rullade i väg 8.30.

Första målet var Olympiastadion i Amsterdam byggd och använd för olympiaden 1928. Nörden i familjen tyckte som vanligt att det var väldigt fascinerande trots att stadion inte var speciellt stor och praktfull. Men historiens vingslag slog ändock till med kraft över byggnaden. Jag tror även att fru T gillade besöket.

Historiska vingslag
Sedan blev det motorväg förbi Den Haag ner till pittoreska staden Delft och en fin camping några minuters cykelväg från centrum. Vädret under resan var ömsom regn och ömsom halvregn.

Vi käkade lunch i motorhemmet och begav oss sedan till Vermeer Centrum. Det var värt pengarna att titta på Vermeers mästerverk från 1600-talet. Men också att själv med medverka i en tavla som nedan.

Vermeer och fru T
Därefter cyklade vi genom staden bland små och fina kanaler till Royal Delft och tittade på mestadels blått delftporslin. Mycket trevligt och lärorikt. Vi köpte icke överraskande två handmålade fåglar :-)

Trots att alla mataffärer brukar vara söndagsstängda fann vi en som var både stor och öppen. Där fick vi hjälp av en svenska som bor i Holland som då naturligtvis talade holländska. Hon kunde peka på grädden, som alltid att svår att hitta oavsett vart man kommer.

Så då blir det nog fin middag i kväll igen :-)


Eller hur fru T?

lördag 20 juni 2015

Sommarresa 2015 (20 juni)

Med glada miner (för att slippa eländet) lämnade vi ställplatsen utanför Hamburg.

46 mil senare anlände vi till en favorit. Camping Zeeburg 5 km från Amsterdams centrum. Det var här vi var på vår första husbilssemester, så der fanns en viss nostalgi i att komma tillbaka hit. Campingen är en riktig multicamping. Här finns allt. Alla åldrar på människor, alla sätt att campa på, men framförallt en härligt avslappnad stämning. Litet hippieaktig under ordnade former.

Färg- och tältglädje
Nästan alla Zeeburgcampare sätter sig på någon sorts cykel och bajkar in till Amsterdam. Så även vi. Det blev några härliga återseendetimmar i en stad som andas kanaler och bohemliv.

Det enda som gör en beklämd är aktiviteterna i Red Light District och då tänker jag inte på kvinnorna som står i fönstren utan på männan som dreglar och gnäggar utanför.

Trots att vi hade köpt en City Flash- karta över Amsterdam lyckades vi cykla fel vi skulle ”hem”. Men vad gjorde det, en extra cykeltur mår man inte dåligt av.

Kanalfrossa
Några noteringar under dagen:
Holländare cyklar jättemycket , men ingen bär cykelhjälm.
Förra gången vi var här såg vi en kutryggig häger vid vattnet nära Zeeburg Camping. Så även nu, undrar om det var samma?
Olympiaden 1928 gick av stapeln i Amsterdam, i morgon måste jag se olymiastadion :-)
Det är alltid så att man får bättre koll på ett ställe när man är där för andra gången.

Eller hur, fru T?

Jovisst är det så. Det var roligt att tänka tillbaka på 2008 när vi var här första gången och även förvånande att man ändå minns så mycket. Vi gillar verkligen att cykla i storstäder och att försöka följa det höga tempot i trafiken. Ibland är det på gränsen till livsfarligt men det är ändå så mycket mer givande än att åka med kollektivtrafiken och att promenera.

Nu bara måste jag sova. Är jättetrött. Godnatt!

Fru T.

fredag 19 juni 2015

Sommarresa 2015 (18- 19 juni)

Efter en härlig jazzkurs i Ljungskile (tack alla medverkande) sammanstrålade bloggaren och fru T på stationen i Götelaborg. Allt hade funkat till belåtenhet för Fru T som hade åkt tåg från Sandviken med 5.50-tåget.

Efter en matinhandlingspromenad bland landshövdingshusen uppe i Majorna äntrade vi den metandrivna båten Stena Scandinavica som lättade ankar i sjutiden. Det var en förträfflig känsla att äntligen få åka mot kontinenten med motorhemmet stående nyservad på bildäck.

Eftersom båten till Kiel inte är känd för att vara en partybåt (och inte vi heller, partymänniskor alltså) hamnade vi i kojen redan vid halv tio- tiden. Trötta, mätta (trots båtmaten) och glada.

Det var inget problem att komma upp morgonen därpå. Duschning (mycket bra dusch på båten), frukost och packning gick som en dans innan vi hoppade in i Dethleffsen och gjorde vår obligatoriska tur till Citti Park. Inhandlade mat, vin och och billig bensin.

Sedan begav vi oss mot Hamburg. Bortsett från alla vägarbeten gick allt bra och vi kom i god tid till den planerade ställplatsen i Wilmersdorf. Där blev det litet problem eftersom platsen låg mycket längre från Hamburg (och St Pauli som vi räknat med att cykla till) än det stod på ställplatsens hemsida.

Men vad då, det var midsommarafton och sill och potäter och snaps fanns att tillgå. Det blev en trevlig ättimme innan vi cyklade runt i närområdet och sade tröstande till varandra att på Reperbahn har vi ju varit förr :-)

Nu blir det matlagning igen och i morgon åker vi till Amsterdam.

Vi får se om FruT kommenterar ställplatsens läge om hon skriver något senare idag :-)

En litet sur fru T
Senare? Äh, jag gör det genast så är det gjort. Jag gick på det som stod på ställplatsens hemsida om att det skulle vara 5 minuters promenad till centrala stan men det var 5 minuter till bussen. En buss som gick sällan och som i sin tur skulle bytas mot ett tåg i någon gudsförgäten håla. Så nu sitter jag här och tar på mig skulden för att vi inte fick återse glädjekvarteren. Nu blir det snart kvällsmat här på ställplatsen som i ärlighetens namn ska sägas är tråkig och ful. Nåja, vi är trötta, som alltid i början av semestern, så vi kommer att lägga oss tidigt. Imorgon vet vi var vi hamnar eftersom vi ska till camping Zeeburg i Amsterdam där vi varit förut. Skyll inte på mig om stället har förfallit eller spolats bort i kanalen :(


Fru T.

Bilder kommer i efterhand!
Honk