Söndag 21 juli
Det blev en bra natt och sedan begav vi oss hemåt. Örebro- Västerås- Sala- loppisen i Gysinge. Nu blev det riktigt mulet men skönt. Hemma till lunch efter en mycket, mycket rolig tur :-)
Nöjda :-) |
Lördag 20 juli
Efter en en helt tyst natt blev det 8 km:s körning till Töreboda där vi stannade nära torget. Vi gick ut för att söka reda på deras största ? sevärdhet, som är Sveriges minsta reguljära färja. Den dras över Göta kanal med rep av en person. Vi turade och det var över på ca en minut. Kul grej:-)
Sedan tittade vi in i tågstationens fina väntsal innan vi gick tillbaka till torget och slank in på en liten loppis innan det blev handling på ICA och vidare färd två hela mil till Tåtorps sluss. Där blev vi en bra stund för båtar kom och gick i den lilla och handdrivna slussen. Förutom slussar så finns det broar på alla ställen som ska öppnas på diverse sätt.
Sedan blev det jättelångt, haha, 3,5 mil till den sista slussen som var Forsvik med den högsta fallhöjden på 3,5 meter. Det är speciellt på sitt sätt att se båtarna falla och höjas så mycket.
Planen framåt blev att köra utefter sjön Unden norrut och kanske stanna någonstans i Tivedenområdet men av detta blev inte! Unden såg vi bara några ögonblick och Tiveden krävde åkning långt in i skogen som vi inte kände för. Så när vi nådde laxå började vi tröttna och längta efter ett övernattningsställe. Det visade sig inte vara alltför lätt så vi beslutade oss för att köra till campingen i Degerfors, men innan vi kommit det fick vi nys om en central ställplats. Det blev toppen!
Lugnt och skönt vid Kanadaparken där det stod ett annat fordon. Här blev det åter ett bad i ån för fru T och sedan grillning. En promenad bort till Stora Valla förstås som ligger i närheten. Toppenväder igen!
Färja Töreboda |
Töreboda Station |
Töreboda Göta Kanal |
Töreboda Väntsal |
Tåtorp |
Forsvik |
Kanadaparken Degerfors |
Fredag 19 juli
Nu kom värmen.
Vi körde en mol till Gullspång för att titta på Laxtrappan. Den var större än vi anade och området i sig var också intressant för man kunde följa laxens väg upp till lekplatsen. Efteråt blev det ett besök på Systembolaget och vi körde igenom centrum i Gullspång som var slut innan det hade börjat.
Efter ytterligare 2 mil (inga långa sträckor) gled vi in till ett proppfullt Sjötorp. Massor av folk, bilar och husbilar. Det kändes som vi fick den sista lilla plätten att parkera på så att vi kunde titta på slussandet.
Nu började några dagar av hoppande från den ena slussen till den andra. Däremellan bara korta körsträckor. Först till Lyrestad, som dock inte hade någon sluss, men ett fint gästhamnsområde. Vi stod vid kyrkan och tog en fika innan vi promenerade runt och bl.a. såg en stor katamaran, som vi undrade hur de kommer igenom kanalens mindre och smalare passager.
Därefter blev det Norrkvarn och slussområdet var lite utanför, så vi tittade mest runt det stora hotellet och området med vattenleder och båtar som barnen kunde leka på. Mycket fint! Satt oss ner och käkade en glass. Här fanns ställplatser också men vi åkte vidare efter kanalen.
Vi kom till Hajstorp (genom en liten extrasväng för att komma över kanalen med en bro som bär 3,5 ton). Det såg trivsamt ut så vi beslutade oss att stanna över natten. Ställplatsen var full men inte intilliggande parkering. Det blev en mysig kväll med slussning och ett bad i kanalen för fru T. Toppenväder!
Laxområdet Gullspång |
Sjötorp |
Lyrestad |
Norrkvarn |
Hajstorp |
Torsdag 18 juli
I halvmulet väder gav vi oss iväg i förhoppning om att få se en del slussning.
Första stopp blev Östra Silvbergs gruva utanför Säter. Efter fika tittade vi på det starkt turkosa vattnet vid gruvan där de brutit silver i gamla dar. Det var fint och man blev sugen på ett dopp men det ska man akta sig för eftersom vattnet är starkt förorenat. Intill fanns en liten ödekyrkogård som numera bara har två synliga gravar från 1700-talet.
Vi försökte att använda oss av lite mindre vägar denna resa och kör därför till Smedjebacken och Grängesberg där vi turistar en stund i gruvområdet. Vi lärde oss om lavar (ovan jord) och schakt (under jord). Sedan inspekterade vi byggnaden som kallas Cassels donation, vilket är en konsertsal med bra repertoar. Utanför fanns Disponentbostaden med fin park.
Några kilometer därifrån besökte vi Motor- och Nostalgimuseet. Det var värt sina 60 kr i inträde men inte mer. I alla fall inte för oss som har ett svagt intresse för motorer och teknik.
Vi svängde sen av från väg 50 till ett område med många sjöar och böljande ängar. Mycket vackert! Det är Usken och Fåsjön och Norasjön. Det blev ett stopp vid något som kallas Vretas stor-loppis, men det var skrattretande litet. Några böcker fick vi dock med oss.
Vid nästa sjö, Vikern, studerade vi centrum i Gyttorp som ritats av Ralph Erskine. Han fick i uppdrag att rita tjänstebostäder till arbetarna på Nitro Nobel på 50-talet. Som Sandvikenbo känner man verkligen igen stilen.
Sedan började vi jaga natthärberge och misslyckades i Kristinehamn där det var fullt på ställplatsen stora parkeringen i närheten där vi stått förut var nu förbjudet parkeringsområde. Varför kan man fråga sig?
Vi chansade på en camping vid Vänerns strand som heter Revsand. En trevlig och hjälpsam campingvärd ordnade en plats åt oss fast det var sent och fullt på området. Kvällen på området blev lugn och skön. Inget bad dock eftersom det blåste rejält.
Östra Silvbergs gruva |
Cassels donation Grängesberg |
Motor- och Nostalgimuseet |
Revsand |
Ralph Erskine i Gyttorp |
Tisdag 9 juli
Vi tog en sväng till Mora och cyklade runt en timme innan vi åkte vidare på E 45:an söderut.
Efter ett par mil hamnade vi på Siljansfors skogs- och flottarmuseum. Ett mycket intressant ställe med massor av information som var åskådligt och lättillgängligt. Vi blev kvar tills vi studerat oss mätta.
Vi vek sen av till väg 26 och stannade för lunch vid sjön Van (sen kommer "Vans"bro) och vek över till E 16 och raka vägen till vår favoritplats Fänforsen. Vi fick vår "egen" bästaplats och satt ute med en Prosecco och myste i solen. Innan kvällsmat blev det förstås en promenad ut på klipporna. Efter grillningen somnade vi gott och tre andra husbilar gjorde oss sällskap.
Siljansfors skogs- och flottarmuseum |
Fänforsen |