torsdag 15 januari 2009

BETT 2009

I år går BETT av stapeln 14/1- 17/1. Lokalen(erna) är som förra året i Olympia London.

Jag kommer med glädje ihåg förra årets BETT när jag var där för första gången. Resan anordnades av Föreningen Datorn i Utbildningen och allt förberedande arbete gjordes i Facebook. I en sluten yta presenterade sig alla deltagare i förväg. Där diskuterades och planerades också aktiviteter vid sidan av den reguljära mässan. Det var ett mycket lyckat grepp eftersom man hade känslan av att man kände många av deltagarna när man träffades för första gången.

Efter hemkomsten sammanfattade jag intrycken på Sandvikens hemsida:

Världens ledande utbildnings- och ICT-mässa BETT har gått av stapeln 9-12 jan 08 i London. Sandvikens kommun hade två representanter där, Erik Holmqvist, Kunskapskontoret och Per Zackrisson, IT-kontoret. De banade sig fram bland 300 000 andra besökare och 600 utställare under tre dagar.

Utställningslokalen Olympia London är enorm, byggd i slutet av 1800-talet ursprungligt känd som National Agriculture Hall. Den stora hallen, byggd med ett spann i glas och järn är 150 m lång och 75 m bred och var vid mässan proppad med utställare. Ovanför denna yta finns ett galleri där utställarna var placerade i tredubbla rader och i direkt anslutning en något mindre utställningshall med tillhörande galleri.

När vi anlände på torsdag middag var första intrycket kaotiskt. Men efter tre dagars och 14-15 timmars vandrande, kikande, lyssnande och frågande bland utställare och föredragshållare hade vi en relativt klar bild av vad det hela handlade om. Inte i detalj, men trendmässigt och i det stora hela.

Interaktiva skrivtavlor
Mest handlade det om Activeboards och Smartboards i alla dess former. Tavlor kopplade till kanon och dator och tavlor med inbyggd kanon. Tavlor utan behov av kanon samt lösningar där tavlan är bortplockad och en dosa och ett vanligt lakan eller vägg ersätter tavlan. Den lösningen kändes som magi och var 4 ggr billigare än en traditionell Smartboard.

Tyvärr handlade förevisningarna också mycket om gammal pedagogik i ny teknisk skepnad. Tipspromenader blir inte bättre pedagogik för att de sker på en smartboard.

Lärportaler
Lärportalernas antal var stort. Naturligtvis var de för oss mera kända portaltillverkarna på plats, Fronter och First Class. Men många andra som inte är vanliga i de nordiska länderna kändes mycket fräscha och väl värda att ta en titt på vid framtida val av kommunikations- och samarbetsportal inom skolan.

Tekniska filter
För dem som inte vill följa de vanligaste uppmaningarna på seminarierna att sätta sig in i och förstå vad barn och ungdomar använder nätet till (keeping up with the kids) fanns många förslag på tekniska filter. Med många programvaror kan man styra elevernas användande av datorerna. I vissa fall fick man känslan av att en svart bildskärm var en bra bildskärm. Inte så intressant kanske för en kommun som Sandviken som har tagit ett policybeslut om att de filter som eleverna ska använda är de filter som byggs mellan öronen med hjälp av samtal och diskussioner.

Seminarierna
Seminarierna var många och ofta intressanta och framåtsyftande. Vi var på ett seminarium som handlade om Building schools for the future. BSF är namnet på ett gigantiskt statligt investeringsprogram för om- och nybyggnation av grundskolor i England. I mediaspelaren dök premiärminister Gordon Brown upp och talade sig varm för att skolan i England ska nå alla elever. Lärandet ska vara lustfyllt och elevers kreativitet ska tas om hand i moderna skolbyggnader där IKT byggs in som en viktig hörnstenarna.
I viss sting av avund infann sig.

Annat
Sedan bara lite spridda anteckningar:
Virtuella PC i olika former börjar dyka upp. Icke att förväxla med tunna klienter.
Interaktiviteten var stor på seminarierna via rikligt med svarsdosor, som användes både i ur och skur.
Antalet bärbara billighetsdatorer och oömma sådana ökar. Det ska inte vara några problem att handskas med dem ganska vilt. Kanske viktigt när användandet av bärbart går ner i åldrarna i skolans värld.
Det var förvånansvärt litet virtuella världar och spel på mässan. Vi var dock med på en rundvandring i SecondLife vid ett seminarium.
Podcast och bloggar är fortfarande hot stuff.
Det var lätt att hitta 3D-glasögon och glida iväg i virtuella 3D-världar.
Det känns som om Mac behåller sitt försprång gällande musik och ljud.
De stora drakarna hade Microsoft, Intel, HP, Adobe och Prometeus visade musklerna i stora utställningskomplex.
Video conferencing är stort.
Animerade lergubbar hänger fortfarande med.
Datorskåpen för bärbara datorer blir fler, större och trendigare.

Efterarbete
Vi bodde tillsammans med ett sjuttiotal svenskar på ett hotell i South Kensington. Det innebar stora möjligheter att träffa likasinnade lärare och IT-samordnare för diskussioner och tips ang. mässans innehåll. Resan anordnades av Datorn i Utbildningen och allt förberedelsearbete har legat i Facebook. Där fortsätter nu efterarbetet, som redan har utmynnat i en träff i Sollentuna nästa vecka där undertecknad och några till ska arbeta för nätverksträffar med de människor som var med på BETT. Arbetet ska ligga på en praktisk nivå där syftet är att komma fram till nyttiga och ekonomiska IT-lösningar som kan komma Sveriges skolkommuner till del.


Och så blev det. En seminarieserien IT i praktiken, förlagda i Stockholm har genomförts under hela 08. Dessa har bl.a. resulterat i många uppskattade artiklar i tidskriften DiU. Tänk vad några dagar i London kan generera!

Men det var då. I dagarna åker ett antal IT-pedagoger och rektorer från Sandviken till BETT. Förhoppningsvis kommer man hem med nya, fräscha idéer som kan appliceras i vår verksamhet.

Inga kommentarer: