lördag 20 december 2008

En vecka i teknikens tecken

Att arbeta som IT-strateg för skolan innebär ganska ofta att man har den stora äran att få umgås med IT-tekniker. Mycket förkortningar och byte av namn på programvaror blir det. Men i det stora hela är dessa tekniker snälla människor som gör allt för att en gammal pedagog som jag ska förstå vad de pratar om. Bakom tekniksnack och förkortningar finns med jämna mellanrum embryon till nyttor, som kan få verksamheten att kliva framåt både administrativt och pedagogiskt.

I onsdags handlade det om virtualiserade klienter. Virtualiseringsjätten Vmware har lanserat Vmware View 3, en central virtualiseringslösning bestående av flera produkter som tillsammans låter IT-administratörer skapa och hantera virtuella skrivbord centralt. Det innebär att datorn inte behöver vara ny och fet. Äldre klienter duger gott eftersom det egentligen inte behövs någon hårddisk lokalt. PC:n ligger på en server centralt.

Det här innebär att alla applikationer körs centralt och att man därifrån får tillgång till dessa på det virtuella skrivbordet. Användarna kan komma åt hela sin arbetsplats från vilken dator som helst, även hemifrån. M.a.o. kan alla skolapplikationer köras från den egna hemmadatorn. Det öppnar möjligheter för elever som är behov av alternativa lärverktyg (Stava Rex, talsyntes) att alltid ha dessa tillgängliga. Sådana nyttor livar upp en IT-strateg!
Ett inledande försök planeras i början på nästa år.

I torsdags var det besök hos Stockholms Stad. De har precis som Sandviken ett samarbete med Nordic Edge. Företaget är specialister på säker identitetshantering, både vad gäller access, behörighet och användaradministration.

Sandviken är i behov av smartare och effektivare kontohantering när det gäller nyanställda och återanställda, lärarstuderande och vikarier. Kraven på att ge alla snabb och säker åtkomst till de digitala systemen ökar. Många kommuner löser detta via gruppinloggningar, men det rimmar illa med de säkerhetsregler som vi har i Sandvikens kommun.

Nu visade det sig att "Stadens" lösningar tillsammans med Nordic Edge föll vår medresande tekniker på den s.k. läppen. I förväg upplagda användaridentiteter kan snabbt och säkert aktiveras av verksamhetsansvarig så att vikarier omedelbart får tillgång till de digitala systemen.

Vidare visades nyttiga, tekniska lösningar på självadministration när det gäller byte av lösenord och utdelande av appliktioner. Där dök de alternativa lärvertygen upp igen som ett exempel. Fortsättning följer under nästa år. Effektivare och säkrare!

I fredags,vid VLM-institutets sista styrelsesammanträde för året handlade det mycket om produktionssystem och lärprocesstöd. Institutet har varit med om att ta fram Procapita Educations nya uppdaterade lärplattform som ska släppas v.5 nästa år.

Tur att det finns tårta att inmundiga mellan alla tekniska tankevändor. OBS, VLM-männen på bilden är pedagoger, inte tekniker :-)

Javisst, ja! Har väl i stort sett sagt ja till att vara projektledare för Sandvikens planerade införande av en e-tjänst för barnomsorgen. Det blir nog en del teknik där också!

Inga kommentarer: