onsdag 12 maj 2010

1-1 igen!

I dag var det styrgrupp för 1-1-projektet på Österfärnebo skola F-9 och SMSP på gymnasiet. Ett utvärderingsdokument från magistranden på grundskolan hade skickats till mötet. Det var både intressant och positiv läsning.

Österfärnebo skola
Inledningsvis skriver hon att det har gått tre månader sedan 1-1-projektet startades på Österfärnebo skola och redan nu har man konstaterat att det skulle vara svårt att vara utan datorerna som inlemmats som ett naturligt arbetsredskap. På många plan har skolan blivit bättre.

Det har blivit lugnare på lektioner och i korridorer och i och med det lättare att arbeta för eleverna. FirstClass (skolportalen) nyttjas till 100 %. Man har gjort lyckade implementeringar av de alternativa lärverktygen Vital, Stava Rex och Spell Right, som beskrivs som fantastiska hjälpmedel! Fördjupningsarbetena har blivit bättre. Eleverna är stolta över vad de producerar.

Men det finns förbättringsområden också, som man tror att en gemensam lärandeplattform kan hjälpa till att lösa.

De barn som har strukturella svårigheter behöver hjälp med ett anpassat utbud på sin dator. Att spara externt betyder att man måste kunna behärska att göra ett antal moment i en viss ordningsföljd. Allt som oftast händer det något på vägen och man måste backa ett steg för att kunna gå vidare. De flesta ger dessa kommandon till datorn utan att reflektera över hur många moment man utför. Har man svårigheter att själv strukturera blir det övermäktigt. Detta tar mycket kraft av de här barnens energi. Magistrandens text

SMSP på gymnasiet
Magistranden på gymnasiet beskrev ett väl fungerande 1-1-projekt på SMSP. En klar fördel är att man vet att eleverna alltid har tillgång till en dator. Man slipper ett evigt jagande efter datorerna vilket var vanlig vardagsstress före 1-1. När eleverna har fri tillgång till nätet utvecklas informationskompetensen och man blir mera källkritiska eftersom man har tid att vara det. Vem lägger tid på källkritik om man vet att man bara har datorn i 20-30 minuter?

Att man använder två "konkurrerande" lärplattformar, iGoogle och FirstClass upplevs ibland som problematiskt.

De sociala medierna fungerar som ett vägskäl i pedagogiken. Antingen tillåts dessa, eller så börjar man som lärare en hopplös kamp att ha koll på vilka sidor alla elever har framme. Den kampen vinner aldrig läraren och därför har de sociala medierna på SMSP släppts snudd på helt fritt. Användandet av dessa upplevs nu så intressant av gymnasiets magistrand att det är just detta som blir hans forskningssyfte.
En intressant match är traditionella genomgångar vs. sociala medier på nätet. Kan dessa företeelser någonsin lira ihop?

Till sist, ett kort utdrag ur en intervju (i samarbete med Högskolan Dalarna) som gjordes 12 mars på Österfärnebo skola med några elever.
Är det något annat ni tänkt på med datorerna, det sista ni vill säga till oss, något som vi har glömt att fråga?
-Det är ett väldigt bra projekt.
-Fler borde tillgång till det. Man borde satsa på det för fler skolor.
-Det är väldigt bra.
-Det har varit så att det har varit lite av en dröm förut, men nu har vi det.
-Och nu är det bara bra.
-Sen första dagen har man haft i huvet, tänk om vi får dom och när vi får dom.
-Nu har vi dom.

Nu kommer det antagligen fler som vill intervjua er, hur ställer ni er till det?
-Det är det verkligen värt efter det vi fått.
-Ja då kan vi visa att det funkar så kan andra få det också.
-Jag tycker det är bra jag att vi får visa att det funkar.

På eftermiddagen informerades Kunskapsnämnden om arbetet i projektet och de flesta verkade mer än nöjda!

1 kommentar:

Ami sa...

Ja, det gick hem! Snyggt att du skriver om det!