fredag 13 september 2024

Kanaltur 2024 (2)

Fredag 19 juli

Nu kom värmen. 

Vi körde en mol till Gullspång för att titta på Laxtrappan. Den var större än vi anade och området i sig var också intressant för man kunde följa laxens väg upp till lekplatsen. Efteråt blev det ett besök på Systembolaget och vi körde igenom centrum i Gullspång som var slut innan det hade börjat. 

Efter ytterligare 2 mil (inga långa sträckor) gled vi in till ett proppfullt Sjötorp. Massor av folk, bilar och husbilar. Det kändes som vi fick den sista lilla plätten att parkera på så att vi kunde titta på slussandet.

Nu började några dagar av hoppande från den ena slussen till den andra. Däremellan bara korta körsträckor. Först till Lyrestad, som dock inte hade någon sluss, men ett fint gästhamnsområde. Vi stod vid kyrkan och tog en fika innan vi promenerade runt och bl.a. såg en stor katamaran, som vi undrade hur de kommer igenom kanalens mindre och smalare passager.

Därefter blev det Norrkvarn och slussområdet var lite utanför, så vi tittade mest runt det stora hotellet och området med vattenleder och båtar som barnen kunde leka på. Mycket fint! Satt oss ner och käkade en glass. Här fanns ställplatser också men vi åkte vidare efter kanalen.

Vi kom till Hajstorp (genom en liten extrasväng för att komma över kanalen med en bro som bär 3,5 ton). Det såg trivsamt ut så vi beslutade oss att stanna över natten. Ställplatsen var full men inte intilliggande parkering. Det blev en mysig kväll med slussning och ett bad i kanalen för fru T. Toppenväder!



Laxområdet Gullspång




Sjötorp



Lyrestad


Norrkvarn




Hajstorp


Kanaltur 2024 (1)

 Torsdag 18 juli

I halvmulet väder gav vi oss iväg i förhoppning om att få se en del slussning.

Första stopp blev Östra Silvbergs gruva  utanför Säter. Efter fika tittade vi på det starkt turkosa vattnet vid gruvan där de brutit silver i gamla dar. Det var fint och man blev sugen på ett dopp men det ska man akta sig för eftersom vattnet är starkt förorenat. Intill fanns en liten ödekyrkogård som numera bara har två synliga gravar från 1700-talet.

Vi försökte att använda oss av lite mindre vägar denna resa och kör därför till Smedjebacken och Grängesberg där vi turistar en stund i gruvområdet. Vi lärde oss om lavar (ovan jord) och schakt (under jord). Sedan inspekterade vi byggnaden som kallas Cassels donation, vilket är en konsertsal med bra repertoar. Utanför fanns Disponentbostaden med fin park.

Några kilometer därifrån besökte vi Motor- och Nostalgimuseet. Det var värt sina 60 kr i inträde men inte mer. I alla fall inte för oss som har ett svagt intresse för motorer och teknik.

Vi svängde sen av från väg 50 till ett område med många sjöar och böljande ängar. Mycket vackert! Det är Usken och Fåsjön och Norasjön. Det blev ett stopp vid något som kallas Vretas stor-loppis, men det var skrattretande litet. Några böcker fick vi dock med oss.

Vid nästa sjö, Vikern, studerade vi centrum i Gyttorp som ritats av Ralph Erskine. Han fick i uppdrag att rita tjänstebostäder till arbetarna på Nitro Nobel på 50-talet. Som Sandvikenbo känner man verkligen igen stilen.

Sedan började vi jaga natthärberge och misslyckades i Kristinehamn där det var fullt på ställplatsen stora parkeringen i närheten där vi stått förut var nu förbjudet parkeringsområde. Varför kan man fråga sig?

Vi chansade på en camping vid Vänerns strand som heter Revsand. En trevlig och hjälpsam campingvärd ordnade en plats åt oss fast det var sent och fullt på området. Kvällen på området blev lugn och skön. Inget bad dock eftersom det blåste rejält.


Östra Silvbergs gruva




Cassels donation Grängesberg



Motor- och Nostalgimuseet


Revsand


Ralph Erskine i Gyttorp


torsdag 12 september 2024

Liten Dalatur 2024 (3)

Onsdag 10 juli

Hemfärd via Älvmötet i Djurås som bjöd på fin vy och sedan blev det lunch på Sibylla i Hofors.

Det blev en lugn och skön liten tur :-)


Älvmötet i Djurås

 

Liten Dalatur 2024 (2)

 Tisdag 9 juli


Vi tog en sväng till Mora och cyklade runt en timme innan vi åkte vidare på E 45:an söderut.

Efter ett par mil hamnade vi på Siljansfors skogs- och flottarmuseum. Ett mycket intressant ställe med massor av information som var åskådligt och lättillgängligt. Vi blev kvar tills vi studerat oss mätta.

Vi vek sen av till väg 26 och stannade för lunch vid sjön Van (sen kommer "Vans"bro) och vek över till E 16 och raka vägen till vår favoritplats Fänforsen. Vi fick vår "egen" bästaplats och satt ute med en Prosecco och myste i solen. Innan kvällsmat blev det förstås en promenad ut på klipporna. Efter grillningen somnade vi gott och tre andra husbilar gjorde oss sällskap.








Siljansfors skogs- och flottarmuseum







Fänforsen


Liten Dalatur 2024 (1)

Måndag 8 juli

Eftersom vädret skulle vara bra några dagar så gav vi oss i väg. Efter ihop plock blev det raka vägen till Leksand. Nåja,  det blev ett stopp för fika under etappen i Sågmyra, för kaffe måste man ju ha  när man har kört nästan  en och en halv timme :-)

I Leksand stannade vi till en stund för besök på Systembolaget. Efter en promenad i centrum åkte vi vidare mot Siljansnäs. Det blev ett stopp vid Fornby brygga där vi fick lite historia om långbryggor runt Siljan. Där  stod det en del husbilar.

Uppe på Björkberget i Siljansnäs finns Dalarnas naturrum, som är ett mycket fint bygge med hiss upp i tornet där man kan se ut över vackra Siljansbygden i alla väderstreck. Vi pekade och tittade en lång stund och gick sedan (efter en promenad på stigarna runt tornet) till husbilen och åt lunch. 

Sedan skulle vi studera Sollerön lite närmare där vi förut bara varit på campingen vid bron. I byn Bengtarvet fick vi se en del överraskande saker bl.a. de vikingatida gravfälten som ju bara är stenrösen, men när man läser om innehållet i gravarna så får man en känsla för de där vikingamänniskorna. 

Vi upptäckte under vår promenad att huvudvägen genom byn kantas av äppelträd på båda sidor  och hittade information om att de har över 300 olika sorter och att de planerar att göra det till ett tydligare turistmål. Bra ide´, för det var speciellt!

Sen blev det en titt på Ångbåtsbryggan där alla ställplatser var upptagna, men det gjorde inget för vi tyckte inte det var så märkvärdigt. Vi körde i stället tillbaka till Gesunda bystuga där de hade ställplatser med härlig utsikt över Sollerön. Där blev vi kvar över natten och hade det bra.

Strålande väder hela dan.

Fornby brygga

Dalarnas naturrum




Vikingagravar


Bengtsarvet