fredag 13 september 2024

Kanaltur 2024 (1)

 Torsdag 18 juli

I halvmulet väder gav vi oss iväg i förhoppning om att få se en del slussning.

Första stopp blev Östra Silvbergs gruva  utanför Säter. Efter fika tittade vi på det starkt turkosa vattnet vid gruvan där de brutit silver i gamla dar. Det var fint och man blev sugen på ett dopp men det ska man akta sig för eftersom vattnet är starkt förorenat. Intill fanns en liten ödekyrkogård som numera bara har två synliga gravar från 1700-talet.

Vi försökte att använda oss av lite mindre vägar denna resa och kör därför till Smedjebacken och Grängesberg där vi turistar en stund i gruvområdet. Vi lärde oss om lavar (ovan jord) och schakt (under jord). Sedan inspekterade vi byggnaden som kallas Cassels donation, vilket är en konsertsal med bra repertoar. Utanför fanns Disponentbostaden med fin park.

Några kilometer därifrån besökte vi Motor- och Nostalgimuseet. Det var värt sina 60 kr i inträde men inte mer. I alla fall inte för oss som har ett svagt intresse för motorer och teknik.

Vi svängde sen av från väg 50 till ett område med många sjöar och böljande ängar. Mycket vackert! Det är Usken och Fåsjön och Norasjön. Det blev ett stopp vid något som kallas Vretas stor-loppis, men det var skrattretande litet. Några böcker fick vi dock med oss.

Vid nästa sjö, Vikern, studerade vi centrum i Gyttorp som ritats av Ralph Erskine. Han fick i uppdrag att rita tjänstebostäder till arbetarna på Nitro Nobel på 50-talet. Som Sandvikenbo känner man verkligen igen stilen.

Sedan började vi jaga natthärberge och misslyckades i Kristinehamn där det var fullt på ställplatsen stora parkeringen i närheten där vi stått förut var nu förbjudet parkeringsområde. Varför kan man fråga sig?

Vi chansade på en camping vid Vänerns strand som heter Revsand. En trevlig och hjälpsam campingvärd ordnade en plats åt oss fast det var sent och fullt på området. Kvällen på området blev lugn och skön. Inget bad dock eftersom det blåste rejält.


Östra Silvbergs gruva




Cassels donation Grängesberg



Motor- och Nostalgimuseet


Revsand


Ralph Erskine i Gyttorp


Inga kommentarer: