torsdag 12 september 2024

Liten Dalatur 2024 (1)

Måndag 8 juli

Eftersom vädret skulle vara bra några dagar så gav vi oss i väg. Efter ihop plock blev det raka vägen till Leksand. Nåja,  det blev ett stopp för fika under etappen i Sågmyra, för kaffe måste man ju ha  när man har kört nästan  en och en halv timme :-)

I Leksand stannade vi till en stund för besök på Systembolaget. Efter en promenad i centrum åkte vi vidare mot Siljansnäs. Det blev ett stopp vid Fornby brygga där vi fick lite historia om långbryggor runt Siljan. Där  stod det en del husbilar.

Uppe på Björkberget i Siljansnäs finns Dalarnas naturrum, som är ett mycket fint bygge med hiss upp i tornet där man kan se ut över vackra Siljansbygden i alla väderstreck. Vi pekade och tittade en lång stund och gick sedan (efter en promenad på stigarna runt tornet) till husbilen och åt lunch. 

Sedan skulle vi studera Sollerön lite närmare där vi förut bara varit på campingen vid bron. I byn Bengtarvet fick vi se en del överraskande saker bl.a. de vikingatida gravfälten som ju bara är stenrösen, men när man läser om innehållet i gravarna så får man en känsla för de där vikingamänniskorna. 

Vi upptäckte under vår promenad att huvudvägen genom byn kantas av äppelträd på båda sidor  och hittade information om att de har över 300 olika sorter och att de planerar att göra det till ett tydligare turistmål. Bra ide´, för det var speciellt!

Sen blev det en titt på Ångbåtsbryggan där alla ställplatser var upptagna, men det gjorde inget för vi tyckte inte det var så märkvärdigt. Vi körde i stället tillbaka till Gesunda bystuga där de hade ställplatser med härlig utsikt över Sollerön. Där blev vi kvar över natten och hade det bra.

Strålande väder hela dan.

Fornby brygga

Dalarnas naturrum




Vikingagravar


Bengtsarvet


Inga kommentarer: