måndag 27 maj 2024

Danmark Holland 2024

 Tisdag 7/5 2024

Planen för dagen var att ta oss till Amsterdam. Nu visste vi hur vi skulle gå och busschauffören berättade hur systemet fungerar. Man checkar ut och in med sitt bankkort  och så dras kostnaden av automatiskt.  Sp enkelt! Vi visste också att vi skulle byta till metron halvvägs. Samma system där. Vår camping informerade oss att det var raka spåret med buss i 15 minuter. Helt osant och en sak till som var retsamt med den.

Vi tog metron ända till Rijksmuseet eftersom det är i andra änden av stan och man måste boka en tid för inträdet. Vi väntade i parken till det var vår tur och då krånglade biljetten som inte ville laddas så vi fick en QR-kod. Det ordnade sig ändå och vi började vandringen till en Tillfällig Frans Hals- utställning. Den var mycket intressant och vi fick äntligen se denne konstnärs  mästerverk, som vi missade då hans museum var stängt då vi var i Holland för många år sedan. Efter det förstod vi att det gäller att planera tittandet i detta gigantiska museum.


Rijksmuseet Amsterdam



Frans Hals, fantastiskt

För att hinna sökte vi upp de största sevärdheterna. Rembrandt, Vermeer och van Gogh. 


Van Gogh

Fru T, Rembrandt och Nattvarden, Wow:-)


Mera Rembrandt


Vermeer
När vi inte orkade mer gick vi mot centrum och stannade till på ett hak för lite lunch. Världens största mackor och öl.

Vädret var fantastiskt och promenaden blev angenäm. Vi tittade runt lite i de centrala delarna och en av oss minns mer och den andra mindre. Vi fortsatte till De Wallen och kikade i gränderna på lite damer i fönstren, för nyfiken är man ju. Sen blev det ytterligare en öl. innan vi gick till stationen för att ta bussen tillbaka.

Det hade blivit lite svalare spå det blev kvällsmat i husbilen.

Inga kommentarer: