onsdag 21 juni 2023

Tyskland 2023 (6)

 4 juli 2023

Efter utcheckning körde vi bara några hundra meter till koncentrationslägret Ravensbruck (som vi helt skulle ha missat om inte campingvärdinnan informerat). Så förfärligt och bedrövligt som vanligt men så viktigt att inte glömma. Alla dessa rader av baracker, murar och ugnar.

Ravensbrück var ett nazistiskt koncentrationsläger särskilt avsett för kvinnor, beläget utanför Neubrandenburg, 90 kilometer norr om Berlin. I dag ligger resterna av lägret i kommunen Fürstenberg an der Havel i Brandenburg.

Ravensbrück upprättades av SS 1938/1939 och utvecklades till ett lägerkomplex med fabriker, verkstäder, ett mindre läger för män, ett ungdomsläger och ett stort antal satellitläger vid externa fabriker. Omkring 150 000 fångar registrerades under de sex åren lägret existerade, mellan 20 000 och 30 000 av dem avled av undernäring, sjukdomar eller genom avrättning. Tusentals fångar sändes till sin död i andra läger. (Wikipedia).






Ravensbruck

Som det såg ut under krigsåren


Omtumlade vidare söderut och vi gled in på ställplatsen "Wohnmobile Oase"  i Berlin vid lunch. Ställplatsvärden gick inte av för hackor. En pompös typ som inte kunde ett ord engelska. Fru T fick ta det på tyska. Tur att hon tittade på "Alpdoktorn" i sin  ungdom:-) Bloggaren med sju års tyskstudier i bakfickan höll sig i bakgrunden. Slutligen (efter besök på bank för att ta ut kontanter) fick vi en plats med el och det var för övrigt inget att hurra över vad gällde faciliteterna. 

Men, men nu var vi i Berlin  och vi tog cyklarna halvmilen intill centrum. Det blev Brandenburger Tor, Denkmal, Checkpoint Charlie och in till Alexander Platz där vi tog en välbehövlig halvliter  god öl.

En annan väg tillbaka där vi hamnade på en enorm och trevlig tillställning vid Mauer Park. Det var loppmarknad med massor av musik och dansande människor. Livat!







Berlin
Kvällsmat och Korsord....Zzzzzz!

Inga kommentarer: