torsdag 22 juni 2023

Tyskland 2023 (7)

 5 jun 2023

Fint väder varje dag!

Vi storhandlade på Lidl direkt när de öppnade på morgonen. Sedan vidare söderut mot Wittenberg. Här fanns hur många parkeringsplatser som helst. Vi ställde oss mitt i stan och gick först för att titta på på porten där Martin Luther spikade upp sina teser för 500 år sedan. Porten är dock utbytt men alla teser är inristade i den nya porten. Vi besökte slottskyrkan där Luther och hans medarbetare Melanchton är begravda. Intressant att Luther och Melanchton betraktas som jämlikar här.

Vi köpte en svensk översättning av teserna.

Efter lunchpaus i husbilen tittade vi till Luthers hus och sedan gick vi till något som heter Panorama 360. Det är en utställning om hur livet var på i Wittenberg på 1500-talet. En enorm tavla i en cylinder som man kan titta på från 3 olika våningar medan man lyssnar på berättelsen. Fint gjort och kul. Informativt. Skönt att vara inne i svalkan en stund för det var varmt ute.

Porten med guide

Porten med fru T

Kyrkan

Luthers grav

Melanchtons grav


Wittenberg

 
Panorama 360

Vi reste vidare till Magdeburg där vi stannade på en ställplats/ parkering vid floden Elbe. Ingen service, men trivsamt. Lugnt ställe med många andra husbilar men överallt var det fortfarande mest tyskar.

Fantastiskt kvällspromenadväder! 



Elbe med små partybåtar

 

Inga kommentarer: