torsdag 1 november 2012

Norge 2

Efter en riktigt regnig natt (all snö hade förvunnit på campinggräsmattorna) begav vi oss ner till Oslo centrum med buss 32. En halvtimme tog det och dragspelsbussen hoppade fram mellan rondellerna med en hiskelig fart.
Det fantastiska med dagen var att vi fick 9 timmars sight-seeing utan regn och i det närmaste solsken.
Det hanns med mycket. Från Nationalteatret knallade vi till slottet och upprördes över alla sand som låg utspridd på ytterborggården. Man undrar varför?
En liten japanska fick hjälp med att identifiera Karl 14 Johan som ståtligt står staty i paradgatans begynnelse.
Sedan blev det en lång promenad genom byn som slutade vid Munch-museet i anslutning till Töyen-hagen i stadsdelen Grönland.  Ett trivsamt museum som avslöjade en konstnär som verkligen inte mådde speciellt bra. Men måla kunde han.
Därefter tog vi tricken till Vigelandparken. Monumentalt och vackert. Vilket livsverk! En timme var vi där och hann tillbaka till tricken inom denna timme vilket innebar att vi fick en resa gratis tillbaka till centrum . Välkommet i Europas dyraste huvudstad. Priserna är chockerande höga. Snudd på komiska!

Från Jernbanetorget gick vi raka vägen till Operahuset som kort och gott är en fantastisk byggnad. Insidans mjuka träväggar kontrasterar väl mot utsidans vita marmor. Och på vilket hus kan man knalla omkring på taket med vidunderlig utsikt över Oslofjorden! Pampigt och smakfullt tycker jag! Andra pratar om pompöshet!
Om Operahuset är modernt så är Akershus slott och fästning raka motsatsen. Men definitivt inte sämre att besöka. Mustiga färger och vackra byggnader! Tyvärr hittade vi inte caféet som skulle ha funnits där när jag började få blodsockerfall efter allt promenerande.

Halvt stapplande nådde vi Akers brygga och förundrades över alla fantastiska nybyggen där. Man förstår var alla oljemiljarder tar vägen!

Sedan blev det dragspelsbuss upp till Bogstads camping igen och en smakfull och billig middag i husbilen. Precis när vi kom ”hem” började det regna och så är även fallet när dessa små påminnelserader plitas ner.
I morgon ska vi till Holmenkollen!

Inga kommentarer: