torsdag 28 november 2019

Aten 2019

Tisdag 5 nov

V gav oss av mot Akropolis runt 9.30. Det var redan mycket varmt och prognosen sa 24 grader. Först blev det lite brant uppför trapporna (med massor av restauranger) genom Anafiotika fram till muren. Där blev det behagligare vandring. Eftersom vi hade biljetter så kom vi snabbt in på området. Det blev fort ganska mycket folk men helt acceptabelt. Vi hade hört skräckhistorier om hur mycket det kan var under sommarmånaderna.

Vi tittade runt på de stora praktfulla byggnaderna i ett par timmar.










Vi tittar på Akropolis
Vi blir törstiga och småhungriga så vi besöker en bar nedanför klippan och dricker en stor öl och äter lite varma fyllda baguettesnittar.

Sedan fortsatte vi vandringen upp på Filopapposkullen som ligger mitt emot Akropolis. Vi tittade till grottan som sägs vara platsen där Sokrates svalde sin giftbägare.

Sokrates och giftbägaren
Sedan fortsatte vi till toppen för att se Aten i 360 grader. Det är nice! På vägen upp såg vi vår andra sköldpadda. Det första var på Agoran i går.




Aten 360 grader
Nu började vi bli slitna i våra kroppar och det kändes bra att gå nerför ända till Zeustemplet. Inte mycket återstod, men man kan förstå att det har varit ett kolossalt bygge. Vi tror oss också förstå hur man genomförde byggandet om man tittar på pelarna :-)




Zeustemplet
Sedan var det slut på krafterna. En glass vid Nationalparken piggade upp tillräckligt för att vi skulle orka hem till hotellsängen och middagsvilan.

I femtiden var vi hungriga  eftersom lunchen blev så knapp, men det var för tidigt att gå ut på rataurangbesök så gick Fru T till en supermarket det enda som brukar passa för hotellrumsätning, vin, ost, bröd och frukt.

I sjutiden gick vi ut för en vandring i Plaka. Vi gick shoppinggatorna upp och ner till vi hittade den kykladiska staty som vi ville ha. Den är i sandsten och kostade 270 kr. Står ni i vårt nya kök :-)

Tillbaka till hotellet och bloggaren säger år Fru T att hon inte får somna före 21.30, vilket hon klarar.

Sköldpadda nr 2




Inga kommentarer: