fredag 3 april 2009

Alexandersson och Isberg

Två personer som har funnits med i IT-arbetet i Sandvikens kommun under 2000-talet måste nämnas i denna blogg.

Den förste är Mikael Alexandersson, dekan vid utbildningsvetenskapliga fakulteten i Göteborg som utvärderade projektet Kunskapsstöd i Undervisningen 2.0 (2001-2006). Han lämnade verkligen goda avtryck här i Sandviken, både bland frälsta och ofrälsta när det gäller IT. Han var kunnig inom sitt område pedagogik och en väldigt god pedagog själv. Och dessutom ”en go gubbe” från Göteborg.

Mikael har uttalat sig om förslaget till ny lärarutbildning och är besviken. Trots att ensamutredaren Sigbrit Franke har haft en rad professorer vid sin sida anser Alexandersson att analysen inte är särskilt skarp. Han skyller dock mest på ett tydligt uppdrag från regeringen, som inte lämnade speciellt mycket utrymme för förhandlingar.

Han vänder sig precis som Lärarförbundet mot att grundlärarnas ämneskunskaper kommer att bli just för grunda och frågar sig varför de små barnens lärare inte behöver så mycket kunskap om innehållet de ska undervisa i. Han ser också negativt på att utredningen vänder tillbaka till att defekterna ligger hos barnet. Det verkar vara billigare att skylla på eleverna.

Precis i linje med Björklunds sätt att se på elever. Tyvärr. (bloggarens kommentar)

Den andre är Göran Isberg som i många år har jobbat med skolfrågor som expert på regerings- och myndighetsnivå. Under sin tid på Skolverket var han utlånad till utbildningsdepartementet för att jobba med IT-frågor i skolan. Under en av dessa perioder arbetade han med Skoldatanätet och var då kontakt med Sandviken. Han fick intrycket av att Sandviken var en av de kommuner som jobbade ihärdigt och tidigt hade sett möjligheten att vara världsmedborgare. Detta sägs ha påverkat honom när han sökte och fick jobbet som ny skolchef i Sandvikens kommun.

Vi som träffade och arbetade med Isberg vid ovan nämnda kontakter är naturligtvis glada!

Välkommen!

Inga kommentarer: