fredag 1 januari 2010

London 5

Gott Nytt År!

Efter en dag vid Towern, Tower Bridge, marknaden i Borough. Big Ben, the Houses of Parliament, Westminster Abbey, Downing Street och andra hälften av National Gallery var det dags för nyårsfirande i centrum av denna multistad.

Någon miljon andra hade tänkt samma sak när vi anlände till Piccadilly Circus en timme före tolvslaget. Hela centrum vara avstängt för biltrafik så det var bara att traska omkring på de berömda gatorna. Temperaturen var någon plusgrad, men regnet lyste med sin frånvaro så det var riktigt angenämt. Ett antal tjejer trodde att det var sommar och gick omkring barbent, barärmat, på höga klackar och insvepta i den lilla svarta. Hjältinnor eller en aning knäppa? Avgör själva.

Vi kom ner till Trafalgar Square en halvtimme före tolvslaget. Ett ansenligt antal bobbies stod för ordningen och det gjorde dom leende och med ett stort lugn. Kvart i tolv gjordes en återblick av vad som hänt de senaste tio åren och plötsligt förstod man vad fotbollen betyder i detta land. Varje gång en fotbollsspelare i allmänhet och David Beckman i synnerhet dök upp på skärmen skrek folk som galningar.

När tolvslaget var ett faktum hojtade alla och önskade varandra gott nytt år! Stämningen var uppspelt men vänlig och trevlig. En underbar upplevelse!

Kände man en viss oro hur man skulle ta sig hem på tuben till Earls Court kom det på skam direkt. På väg upp till Piccadilly Circus hade polisen organiserat vilken väg folk skulle ta. Det innebar att vi var tillbaka till Earls Court strax efter halv ett, trots att vi också hade tittat på ett mäktigt fyrverkeri som laddades av nere vid London Eye. En kvart höll detta skådespel på. Det ”värsta” fyrverkeri som vi har sett!

Somnade som stockar trots att en del nyårsfirare på hotellet gjorde sitt för att förlänga nyårsnatten några timmar.

Gick det att nå våra barn i Sverige via sms? Näe, men det var väl det enda negativa med denna dag.

På nyårsdagen blir det tre timmars parad i centrum!

Inga kommentarer: