tisdag 4 januari 2011

Hemma igen

Trots att en begynnande förkylning drog ner på takten för mig de sista dagarna blev resan till Lissabon en fullträff.
(För fru T. gjorde det nog inte så mycket att hon fick en heldag för sig själv vid det stora shoppingcentar i Benfica. Är det något som hon klagar på ibland så är det bristen på egen shoppingtid under våra resor. Nu fick hon det med råge, vilket resultarade i ett antal toppar i olika former och kulörer. Roligt för henne :-)

Varför blev det så bra då?

Vädret
Temperaturen låg mellan 13- 19 grader under vår nyårsvecka. Fem av sju dagar var det uppehåll och tre av dessa värmde en fantastisk vårsol.

Folket
Väldigt avspänd och vänlig stämning ute på stan. Inga jagande försäljare att hålla sig undan från. Man märkte dock att klyftorna mellan människor är stora, både ekonomiskt och förmodligen även utbildningsmässigt. Många tiggare och uteliggare ute på gatorna.

Transporter
Billiga och effektiva. Samma biljett gäller för tåg, spårvagn, tunnelbana och bussar. Det är bara att fylla på i automater vid tunnelbanestationerna (som är snygga och välstädade).

Områden och stadsdelar
Flera områden av monumental karaktär, Nationernas park och Belem som det är härligt att strosa omkring i. Stadsdelar med olika karaktär, men som har ett gemensamt. Man får vara beredd på backar och det i sin tur kräver väl ingådda promenadskor.

Tajo
Närheten till den breda floden Tajo innebär fantastiska vyer över mäktiga broar, bl.a. Vasco da Gama-bron, en av Europas längsta.

Jazzklubb
Häftig jazzkväll på jazzklubben Ondajazz på Arco de Jesus no 7.

Nyårsfyrverkerierna
Fantastiska enligt fru T som såg dem från hotellbalkongen medan jag snörvlade i förkylningssängen.

TAP Air Portugal
Väl tilltagen utspisning både ner och hem. Ingen extra betalning för drycker bl.a.

Några (löjliga) minus:

Rostade kastanjer
Dessa rostades vid varje gatuhörn och det var väl pikant och så. Men röken och doften var inte av det angenämaste slaget.

Inköp av fåglar
Vi hittade två fantastiska och prisvärda fåglar i centrum sista kvällen när affärerna redan hade stängt. Nu blev vi i alla fall kompenserade genom inköp av två galna tuppar på flygplatsen.

Gott Nytt År!

Inga kommentarer: