söndag 27 december 2015

Malaga dag 4, Cordoba- besök.

Klockan 9.00 stod vi väl förberedda med biljetter i hand (köpta i går kväll) vid spår 1 för att åka snabbtåg från Malaga till Cordoba. Försenat tåg? 30 sek (allt är relativt) efter utsatt tid rullade vi iväg i en hiskelig fart :-)

Snabbtåg!!!
På vägen norrut såg vi säkert en miljard!!! olivträd :-)

En timme och fem minuter senare anlände vi till Cordoba (15 mil bort). Då hade vi också hunnit med två stopp vid litet udda tågstationer under vägen.

Stationen i Cordoba låg välkommet centralt och efter att ha införskaffat en karta traskade vi in mot centrum via gatorna Ronda de los Tejares och Avenida del Gran Capitan.

Vi hamnade vid stora torget och där började solen värma upp oss. Det var ganska kallt när vi kom fram.

Efter några hundra meters promenad söderut i gränderna var vi framme vid Mezquita Catedral, Cordobas stora turistattraktion. Vi betalade in oss (billigt) och promenerade imponerade i en timme i katedralens innandömen. Från att ha varit i arabisk ägo från 700 e.Kr. togs det över av de kristna på 1200-talet och har sedan dess varit en kristen katedral. Blandningen i byggnadsstil är katedralens styrka. Muslimskt och kristet i en salig blandning.
 
Mezquita Catedral 1
Mezquita Catedral 2
Mezquita Catedral 3


Mezquita Catedral 4 (för dyr att köpa)
 
När vi kom ut på gatan som ledde ner mot floden och bron Puenta Romano hade solen värmt upp ännu mer. Nu var det runt tjugo grader när vi spatserade fram och tillbaka på den trevliga bron.
 
Puenta Romano
Vi fortsatte in i gränderna och betalade in oss vid Alczar de los Reyos Cristianos med sina imponerande vattenbassänger.

Alczar de los Reyos Cristianos
Vidare in i de medeltida judiska kvarteren och en lunch som bl.a. bjöd på en helt oätlig förrätt (vi är inte kräsna). Så kan det gå när man beställer i språkförbistringens tecken.

...och den var kall...gulp!!
I fantastiskt sommarväder drog vi oss sedan upp genom staden och vidare till stationen för hemresa till Malaga. Tåget var denna gång försenat med 12 sek :-)

Cordoba som stad? Mycket väl värd ett besök!!

Väl hemma! i Malaga inköptes ost och bröd som intogs på hotellrummet. Ovaggade somnade sedan de båda julresenärerna.


Inga kommentarer: