tisdag 10 mars 2009

Det glykemiska indexet

Att leva i ett GI-förhållande betyder att man går från rejäl och stampig pizzeriamat till förslagsvis basilikapuckar med sallad av quinoa och cresta.

Varför?

Av gammal vana äter vi ofta för mycket snabba kolhydrater, socker och stärkelse som ökar risken för ämnesomsättningsstörningar och övervikt. De kan också ge allvarliga sjukdomar som diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Sakkunniga säger att snabba kolhydratyer har högt GI.

Om man äter för mycket av dessa kolhydrater stiger blodsockernivån snabbt. Då tycker kroppen att den ska släppa ut en massa insulin för att ta hand om allt socker. Då minskar blodsockret snabbt igen och suget efter en Japp eller Dajm blir åter ytterst påtagligt.

Det glykemiska indexet (GI) är ett mått hur kroppen påverkas över tiden av vissa livsmedel. Vissa livsmedel har ett högt GI, vissa ett lågt. Man säger att vitt bröd har 100.

Om man nu käkar ett livsmedel med lågt GI så får man en lägre blodsockernivå under en längre tid. Det blir jämnare och lugnare och det mår kroppen bra av. Livsmedel med högt GI gör däremot att blodsockret kommer att skena upp och ner. Det mår vi inte bra av. Inte heller av för höga insulinvärden. Humöret blir lidande och sötsuget ökar. Resultatet blir större kaloriintag med risk för övervikt och fetma. Den onda cirkel är inte så svår att förstå.

Därför mera GI-mat!

Bort alla dumma potatisknölar, kolhydratstinna riskorn och plufsiga vita bröd!
Fram för Renande Indisk böngryta med gurkmeja, Tabouleh eller Grillad halloumi med zucchini och aubergine!!

1 kommentar:

Anonym sa...

Å andra sidan äter du inte enbart potatis (som du påstår har högt GI) vid en måltid. När du äter en måltid är det förhoppningsvis sammansatt med flera olika livsmedel som tilllsmmans bildar ett annat GI i slutändan.