söndag 4 juli 2010

Oväder, grottor och medeltida städer

Mitt i värmeböljan fick vi vara med om ett hiskeligt oväder med regn, blåst men framförallt åska. På kvällen såg vi fronten närma sig oändligt sakta. Det blixtrade ungefär var femte sekund utan uppehåll. Det var bara att krypa in i husbilen och vänta på urladdningen. Och den kom!

I över en timme hängde väderodjuret över vår lilla campingkulle. Blixtnedslagen kändes som granatträffar som detonerade. Hela himlen var som ett eldhav. När det hela var över kunde vi öppna fönstren i husbilen och släppa in kyligare och mera syremättad luft. Det var välkommet och vi somnade och sov som stockar.

Dagen efter var resdag. Vi började med att besöka Bara-Bahaugrottan i Le Bague. Att vi valde den i den stora mängd grottor som finns i detta område var för att den kunde visa upp originalmålningar utan en massa tjafs runt om.

Det var fantastiskt att se hur våra gamla släktingar hade ritat en fresk bestående av allehanda djur, där en grottbjörn tog första priset. Att möta en sådan beväpnad men liten flintayxa kan inte ha varit roligt.

Nästa mål var medeltidsstaden framför alla, Carcassonne. På vägen från grottområdet ner till motorvägen körde vi tio oförglömliga mil på byvägar. När vi trodde att vägen inte kunde bli smalare och krokigare svängde vi tvärt vänster in på en grus- och lerväg lika bred som husbilen. Lyckligtvis närde ingen samma tanke att åka på denna slingerväg samtidigt som oss!

Carcassonne var en upplevelse! Fru T hade fixat en citycamping endast 2 km från den enorma, dubbla ringmuren. Det blev cykel upp till staden och väl där inne åt vi en fransk trerätters, bestående av löksoppa, lasagne och en chokladdessert. Till detta blev det en flaska rött och hela kalaset gick på 420 kronor. Prisvärt vill jag lova.

Att sedan vandra omkring i staden innanför murarna var storslaget. Tack Frankrike för att ni tar beslut om att allt bjäfs är förbjudet på sådana här ställen. Det var bara genuint och trevligt!

Cykelturen tillbaka till campingen med Carcassonnes upplysta ringmur som bakgrund var en upplevelse i sig!

Vi har ett litet problem. Det är så jäkla varmt på nätterna!

Vi hinner läsa litet också mellan varven. Jag läser deckare och fru T läser Alain de Bottons Lyckans arkitektur.

Inga kommentarer: