onsdag 22 juni 2011

Dag 3 och 4

Oj, vad det kan regna i Norrland!

Dagen i Skellefteå började fint för fru T. Hon var som vanligt uppe tidigt och tog tillfället i akt att sätta igång bastun på campingen. Hon är inte finne för inte.

Sedan blev det en cykeltur in till centrum och där inköp av ett nytt regnställ till fru T, som hade glömt sitt hemma. Tur var väl det för när vi drog norrut började regnet.

REGNET!

Pite havsbad blev ingen sommarupplevelse.
Piteåbesöket en kamp mot vätan. Fin liten stad!
Vi tog oss till Luleå Gammelstad och satt på en parkering i en timme, gav upp i regnet och tog oss in till Luleå. Camping för 350 kr/dygn, näe, inte i det regnet! Vi tog en fricamping nere vid båthamnen för 40 kronor. Vi blev t.o.m. kollade av en parkeringsvakt.
Promenad i hällregn! Nu vet vi i alla fall hur Luleå ser ut i centrum!

Dagen efter, revansch för Gammelstaden. I hyfsat väder knallade vi omkring några timmar i en fantastisk liten by, som har funnits där i hundratals år. Bra gjort av Luleå kommun att man håller kyrkbyn så fräsch som man gör!

Sedan norrut efter den magnifika Lule älv. 45 mil är den. Nytta gör den! Harsprånget och Porjus! Södra Sverige bör tacka dem för att de finns!
I ett landskap som förändras drastiskt, träden blir lägre och smalare och myrarna ökar i antal, tog vi oss till Gällivare. Campingen ligger i närheten av Dundret, som man hört talas om men aldrig sett. Som så mycket annat på denna härliga semesterresa, som knappt har börjat!

Dagens personlighet:
Fru T som svängde sig med finska så att t.o.m. jag blev imponerad. Undrar vad hon sade?

Haha, ja det är lätt att vara imponerad när man inget begriper! Det låter bra ljudmässigt men ordförrådet är det si och så med. Kanske kommer jag igång lite mer sen när vi kommer till den finska sidan.
Nu börjat landskapet bli kargare och jag längtar efter stora öppna vidder, kala fjäll och samer med renhjordar. När jag var sju år köpte jag ett renhorn av en same i Rovaniemi som nu hänger hemma i Örta. Denna gång har jag tänkt köpa mig en kniv. De är dyra, sisådär fem-sexhundra. Men det är fint hantverk.
Imorgon, när vi angör Kiruna, ska vi börja ladda för midsommar. Köpa sill och färskpotatis. Snapsen inhandlade vi i Skellefteå. Förra året dansade H ”små grodorna” i Boulogneskogen i Paris. I år får han göra det i Abisko nationalpark. Lovar att visa bilder…
Fru T.


Glömde en sak. Vi höll på att köra över en hel rävfamilj som vinglade omkring på vägen till Harads. Men de klarade sig :-)

Inga kommentarer: