söndag 30 december 2012

Besök på marknad och på slott

Upp i arla morgonstunden och iväg till den färgstarka och stora loppmarknaden i El Rastro, några kvarter söder om Plaza Mayor i ett av stadens äldsta arbetarkvarter. Där har den funnits i över hundra år.

Som vanligt drösade det av folk trots att det var tidigt på söndagmorgonen. Spanjorer verkar aldrig sova.

Huvudgatan var 300 meter lång
Här fanns allt, klockor, kameror, mattor, hattar, oljelampor, militärutrustningar, kikare, förstoringsglas, vindrutetorkare, skivspelare..... Det som kändes märkligt är att folk samlades runt stånden med gamla föremål, som säkert inte inte fungerade. El- och datorprylar (gamla hårddiskar) bl.a.

Många av mobiltelefoner och bilstereor hade säkert tvivelaktiga härkomster, men vad gör det? Polisen fanns på plats på hela området men verkar inte bry sig, utan handlade även dom :-)

Det finns en del färgstarka inventarier på området, bl.a. la organillera, positivhalerskan. Mest röd om kinderna tyckte jag, inte så färgstarkt i övrigt.

La organillera
Efter en rask promenad norrut ställde vi oss i kö för att komma in på slottet, Placio Real. Kön var jättelång och det tog oss en timme att komma in. Väntan underlättades av en fantastisk dragspelare som underhöll. Fattar inte hur man kan spela på detta sätt i denna kyla?

Ekvilibrist1
Det ser folktomt ut på bilden, men det var det inte :-)

Det första vi gjorde efter att ha kommit in i värmen var att käka lunch och gå på toa. Det här med toa är ett ständigt pågående problem i Madrid. Nästan inga almänna toaletter :-(

Inre slottsborggården

Slottet inomhus var fantastiskt. De rum man fick se var snäppet värre än Versaille. Väldigt speciellt och självklart överdådigt. Marmor och guld. Inga bilder tyvärr. Väl värt ett besök.

Gatumusikanter överallt. Det här gänget gick inte att gå förbi trots att vi var på väg till vår siesta.

Ekvilibrister 2
 Hur det gick under siestan? Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz!!!!


Inga kommentarer: