måndag 26 oktober 2020

Bohuslän 2020

 Fre 28 aug

Vi vaknade till en blå himmel! Vad var detta? När vi tittade på prognosen innan vi for så ställde vi in oss på regn mest hela tiden. Det enda vi råkat ut för var någon mindre morgonskvätt de första dagarna. 

Vi tog det lugnt och duschade i de mycket fina faciliteterna som de hade här...aaaah! Fru T filade fötterna vid havet och konstaterade samtidigt att öronvaxet inte ville flytta på sig trots många spolningar. J-ligt irriterande men det finns ju de som har det värre...

Sedan åkte vi tillbaka till Lysekil för att titta på stället igen. Senast vi var här såg vi bara en bit av hamnen vid Havets Hus. Nu parkerade vi på stan och traskade först förbi kyrkan upp till utsiktstornet. Där fick vi en fantastisk utsikt över hela stan och havet som går runt hela udden.









 Vidare genom den välskötta lilla stadsparken, via Kungsgatan (shoppingsstråket) till Gamla Stan som är relativt stor och en av de finare gamla stadsdelar vi sett. Tillbaka till Kungsgatan igen tills vi nådde havet och parkeringen. Innerstaden var liten trots att Lysekil har 8000 innevånare.

Några kilometer utanför stan tog vi gula färjan  över Gullmarsfjorden. Planen var att stanna till i Fiskebäckskil och en fika. Det kunde vi glömma för det gick inte att köra ner till hamnen, alldeles för trångt och bökigt. Några kilometer längre bort satsade vi på Grundsund i stället. Först stannade vi vid en inplanerad antikvitetshandel som hade god klass om än inte så mycket saker. Vi hittade en figur till vår skulptursamling. En liggande yngling som de sa har varit en utsmyckning till en klocka. 

När vi sen försökte ta oss längre in i samhället visade det sig var ännu besvärligare än i Fiskebäckskil. När vi genom enkelriktade gator tog oss ut igen gav vi upp och ställde oss på en grusplan där vi såg Fiskebäckskil från sjösidan. Fika slutligen :-)

Sedan gick färden över broar till Orust. Vi körde rakt över ön till Tjörn där vi tog sikte på huvudorten Skärhamn Det är ett lite större samhälle beläget vid en vik. Vi åkte till den sida  där Nordiska Akvarellmuseet ligger. Där betalde vi in oss ety vi tycker om akvarellkonst.

Det blev dock en liten besvikelse eftersom de bara visade en del av sina samlingar. Dock lärde vi oss ett nytt intressant namn att hålla reda på : Maria Nordin. Hon har en väldigt fin känsla för människokroppen och då speciellt huden.




Området utanför museet var en trevlig upplevelse. Ett stort fartyg som vi trodde var mycket gammalt, men Lady Ellen som det heter visade sig var byggd 1980. För övrigt fanns det klippor, restauranger och en fin utsikt mot det centrala Skärhamn på andra sidan vattnet. Man hade skojat lite på kyrkan och målat näsa och mun under två fönster som fanns på tornet. Det såg ut som ett skrattande ansikte.




Här blev det också lunch innan vi reste vidare för att inspektera en ställplats vid Klädesholmen ca 7 km bort. Vi lyckades få en plats på Mossholmen som såg finemang ut.

I Skärhamn hade det börjat småstänka och nu tilltog regnet alltmer så vi boade in oss för dagen.

Ännu en sen middag, i niotiden och sedan en kväll med frågesport om konst, naturvetenskap, design och medicin. Här vilar inga ledsamheter. Vi kan konsten att roa oss! Nattvakten ropar: "Klockan är elva slagen. Allt är väl. Sov lugnt. Bevare oss och staden från brand och härjningar."


Inga kommentarer: