tisdag 30 december 2014

Gran Canaria dag 4

Efter de vanliga, trevliga bestyren, frukost, blogga och diska morgondisk släntrade vi vid gott mod ner mot busstationen i tiotiden. Dagens mål var huvudstaden på ön, Las Palmas.

Vi köpte en combi- biljett i luckan vid busstationen, vilket innbar tur och retur till Las Palmas, men även fri tillgång till en dubberldäckad turistbuss som åker en snitslad tur i staden. Man kan hoppa på och hoppa av så många gånger som helst vid ett tiotal stationer. Hop on, hop off alltså. Ett mycket gott beslut av reseledare fru T, eftersom Las Palmas är en riktigt stor stad, i Göteborgs storlek.

Turister
Vädret stod oss bi under dagen. Vi trodde att det skulle vara kyligare här uppe i de norra delarna av ön, men det var det inte. Klart över tjugo grader och strålande sol.

Ganska snart hamnade vi på den klassiska Playa de las Canteras. En litet ruffigare och mindre organiserad strand som verkligen tilltalade oss. Kanariska innevånare blandades med turister av alla slag i en härlig mix. Själv kände jag att man med lätthet skulle kunna träffa på olika personligheter från boken jag läser, Bolanos De vilda detektiverna. Ett gott betyg till playan och staden.

Canteras
Canteras 2
Vi intog lunch alldeles vid stranden och iakttog alla olika sorters människor som spelade med i skådespelet. Fantastico! En av höjdpunkterna under julsemestern (hittills).

Sedan blev det långpromenad längs playan till Auditorio Alfredo Kraus (konserthuset) och hop on på bussen som sedan tog oss till busstationen San Telmo, via Pueblo Canarie, Casa Colon (Columbus hus) och Catedralen.

Casa Colon
CatedrL
Vi fikade vid San Telmo, en speciell företeelse, som jag hoppas att fru T beskriver nedan.
I kvällsskymningen blev det ilfart tillbaka till Puerto Rico och en enkel soppa på balkongen innan det var dags att dra ner rullgardinen för dag 4.

Ja herre mon diu! I cafeterian på busstationen förflyttades man från verkligheten till en filminspelning. Jag var övertygad om att Roy Andersson med team fanns i närheten och just hade förberett scenen ”En svensk kvinna och man tar en fika i väntan på bussen och tappar talförmågan inför åsynen av den fängelseliknande, kala och ekande interiören med människor som likt robotar, utan en min, serverar gästerna, vilka förutom kvinnan och mannen verkar vara ute i tvivelaktiga ärenden”. Hände det verkligen?

Till Las Palmas kan jag för övrigt tänka mig att återvända. Det kändes lite ruffigt och genuint och inte så tillrättalagt för turister. Här i Puerto Rico finns (liksom i flera andra sol- och badvikar) ett anskrämligt Shopping center: krimskramsbutiker och restauranger i en salig röra. Trist, trist, men utanför dessa är det fint.

Fru T.   

Inga kommentarer: