måndag 19 september 2022

Finland och Finnkampen (4)

 2 sept 2022

Innan vi lämnade området åkte vi in till Ekenäs för att titta på Gamla Stan. Det var en liten stad full med trähus i många gränder, en kyrka och en park där Tomas Ledin hade uppträtt någon vecka tidigare. Det var väldans lugnt överallt. Antagligen för att turistsäsongen börjar lida mot sitt slut.



Ekenäs

Vi körde kustvägen (väg 51) in till Helsingfors. Det var trevligt att åka över de många broar som krävs för att ta sig fram i detta vattentäta land. Vår plan var att se om det gick att stå vid Vikingaterminalen ute på Skatudden. Det gick utmärkt och vi beslutade oss för att stanna 48 timmar rakt av, vilket var förmånligast prismässigt. Ingen service förvisso men vi redde os med toaletterna på Vikingaterminalen.

Vi tog ner cyklarna och for in mot centrum.  Via Esplanadparken tog vi oss till området norr om centrum (Tölövikksparken) och fick syn på en stor byggnad i futuristisk stil som visade sig vara biblioteket. I tre våningar var det ivrig verksamhet på det kulturella området, förutom läsning byggdes det, syddes, musicerades, spelades dataspel eller slappades och studerades överallt. Vi förvånades över att det var så lugnt och tyst trots att det var mycket folk där. Till och med toaletterna var speciella i färg, form och funktion.


Biblioteket

Vi hade inte planerat det men hux flux så hade bloggaren trampat ända upp till Olympiastadion. Cykelvägarna var väldigt bra här i parkområdet. Vi spanade efter möjliga parkeringsplatser till helgen men det såg hopplöst ut.

Nu var vi nära Sibeliusmonumentet, så vi tog oss dit fast det blev lite mankemang på vägen. Efter att vi sett det, förvisso speciella men så spännande (enl. bloggaren) minnesmärket så började vi frysa och cyklade fort hem till boet vid kajen.


Sibeliusmonumrent

Lugn natt mitt i huvudstaden.


Inga kommentarer: