måndag 26 januari 2009

Slutstriden

De närmaste fjorton dagarna kommer att bli avgörande hur Vision 2025 i Sandvikens kommunen kommer att utformas. Dagens möte med utvalda nyckelpersoner var en nyttig genomkörare när det gäller att möta åsikter om att digital kompetens enbart är en teknisk fråga rörande datorer och megabit.

Att inse att kompetensen handlar om att nyttja e-tjänster, kommunicera och påverka genom bloggar och communities, producera genom bild, rörlig bild och presentationsprogram eller att streama hem kunskapsfrämjande filmer via nätet är fortfarande okänd terräng tankemässigt för många.

Eller som när kommuninnevånarnas tankar sammanfattas:

När man pratar närhet beskrivs den geografiska närheten trots att den digitala närheten ligger en knapptryckning bort.

När man vill värna om ytterområdena glömmer man att man inte realiserade tanken om digitala studiecentra för flexibelt lärande just i dessa ytterområdena för några år sedan.

När man pratar om goda kommunikationer handlar det alltid om tåg och bussar. De digitala landsvägarna glöms bort.

När man pratar om vikten att kommunicera önskar man sig mer öppen dialog med politiker men glömmer att den kontakten lätt kan genomföras digitalt och asynkront.

När man pratar om kommunens möjligheter till turism glömmer man allt som oftast den effektiva digitala marknadsföringen.

När man säger sig vilja satsa på skolan talar man aldrig om hur resurserna ska användas. Dessa verkar lika bra kunna användas till en gammal och otidsenlig skola som en modern IT-baserad skola vars förutsättningar redan finns och ligger och väntar runt hörnet.

När man pratar om missnöje med brottslighet och otrygghet löser man problemen med mer belysning i stället för med förebyggande arbete där man möter ungdomar där de befinner sig med sin oro och osäkerhet, dvs ute på nätet.

Fortsättning följer. Nu börjar det dra ihop sig!

Inga kommentarer: