lördag 4 juli 2015

Sommarresa 2015 3 juli

Värmeböljan består! Med lite sorg i tankarna lämnade vi vårt badparadis utanför Verdun och kastade oss ut i trafiken i den 30-gradiga morgonvärmen.

Målet denna förmiddag var Champ De Bataille De Verdun, en av dessa gigantiska kyrkogårdar som finns i de här områdena påminnande om de båda världskrigen. I det här fallet rörde det sig om första världskriget och resultatet av striderna under 1916 i Verdun-området.

I fantastiskt snörräta rader ligger här 16 000 (mest franska) soldater, många av dem anonyma. Vid varje vitt kors finns röda rosor planterade och skötta. Det magnifika monumentet ovanför gravarna inrymmer ännu fler gravar samt en vacker kyrka. Det är svårt för oss svenska (som förskonades från de båda krigen) att förstå hur man i stora delar av övriga Europa värnar minnet av dessa tragiska händelser. Alla områden som vi besökt vårdas minutiöst och det tyder på att man menar allvar med alla minnesmanifestationer.

Champ De Bataille De Verdun
Att nationalism ligger bakom dessa tragedier är svårt att missa. En nationalism som i våra dagar återigen växer sig starkare i Europa.

På vägen till Luxemburg stannade vi på en överfylld rastplats och käkade lunch. Orsaken till antalet människor och bilar var den billiga bensinen på rastplatsens luxemburgska tankställe.

Vi hittade en jätteparkering någon kilometer från Luxemburg Old Town. Vi checkade in där och tog ner cyklarna i den nu 36- gradiga värmen. Hur många grader det var i solen vågar vi inte tänka på. Det blev en halvannan timmes cykeltur genom huvudstaden, som var en ordinär stad bortsett från det parkområde som ligger i en djup sänka mitt inne centrum. Vid andra väder förhållanden hade vi säkert tagit oss ner i området, men nu orkade vi helt enkelt inte :-(

Sänkan i Luxemburg Town
P.g.a. värmen har vi slagit bort alla tankar om besök i stora städer. Paris har gått bort, Prag och Berlin lika så.

På kvällen hamnade vi på en camping ett stenkast från Mosel. Strax utanför campingområdet fanns ett bad dit vi drog direkt efter ankomst. Det var grymt med folk där, men vi fick i allafall vår svalka. Som höll i sig i tio minuter :-)

Våra planer nu är sålunda. Ett nytt stopp vid Mosel (underbara flod). En övernattning i Munster, en i Lubeck och sedan ut på Rugen. Det borde vara några tyska y:n på alla dess ställen, men jag orkar inte leta i datorn :-) Det är för varmt redan (skriver på morgonen). Det är 29,5 grader och klockan är 9.50.

Det talas i tidningarna om tropiska nätter i Sverige (20 grader under hela natten). Det har vi haft på i en vecka :-) och inte bara tjugo grader!!!

Inga kommentarer: