onsdag 1 juli 2015

Sommarresa 2015 30 juni

Vi åkte söderut i den begynnande värmeböljan. Målet var kuststaden Dieppe, resan dit c:a 6 mil. Dieppe är en stad med drygt 30 000 invånare och mest känd för räden i Dieppe i augusti 1942. De allierade testade den tyska försvarslinjen mot Engelska kanalen genom ett anfall med många kanadensiska soldater involverade. Det slutade i total katastrof. Över 4000 soldater dödades nästan direkt och de allierade fick nesligt dra tillbaka sina trupper.

När man reser här i områdena påminns man hela tiden om andra världskrigets fasor. Det finns en kanadensisk minneslund nedanför slottet i Dieppe där man bl.a. hedrar de soldater som dog i räden i Dieppe 1942.

Minnesmärke Räden i Dieppe
Ställplatsen låg fint i hamnen och var billig, 7 Euro. Det fanns lite el där, men den bråkade fransmännen om med olika förlängningssladdar och fördelningsdosor. Vi klarade oss utan och körde kylskåpet på gasol, det behövdes eftersom temperaturen på eftermiddagen steg till 32 grader.

Förvånande plötsligt blev det ett väderomslag under den sena eftermiddagen. Det började fläkta och temperaturen dök till 22- 23 grader. Det kändes väldigt bra!

Vi cyklade in till Dieppe och ut till playan. Många människor njöt av väder och vind. Många familjer hade dukat upp middagar utanför sina små badhytter. Plötsligt förstod man dessa små badhytters potential.

Badhytteri :-)
Väl ”hemma” öppnades alla fönster i motorhemmet och vi sov som stockar trots att en del fransmän tjattrade ganska länge utanför fönstren.

Eftersom jag skriver detta dagen därpå, vill jag berätta att brödbilen just har varit här och vi nyss avnjutit nybakad baguette. Vive la France :-)
Baguette :-)

Inga kommentarer: