tisdag 27 december 2016

Mallorca 27 dec 2016

Efter gårdagens misslyckade Sollerfärd var vi lite spända på hur vårt andra försök att komma upp i bergen skulle sluta.

Samma förberedelser och promenad som i går och till vår glädje stämde tidtabellen denna gång. Vi kom i väg på niobussen. Att åka lokalt här är sannerligen billigare än hemma i Sweden även om sätena i bussarna är oangenämt hårda.

Staden har fått sitt namn från det arabiska suliar- ”gyllene dalen”- och dalgången är känd fär sina apelsinodlingar. Stadens gamla museijärnväg gör turer över bergen till Palma. Den hade vi tagit om den inte hade varit under reparation de närmaste månaderna.

När vi kom fram var det riktigt kallt men vi började klättringen upp till de pittoreska byarna Biniaraix och Formalutx (försök att uttala dessa namn a vista).


I bergslandet
Under promenaden steg solen över bergskammen och det blev varmare och varmare. Samtidigt kände vi mer och mer tomhet i magtrakten (hungriga alltså). Vi hoppades på Bodegan i Biniaraix, men där var det stängt. Vandringen genom byn var dock högklassig och man gillar jättebranta, slingriga vägar, rustika stenhus och magnifika apelsinodlingar.

När vi närmade oss by nummer två Formalutx värmde solen helt och fullt och väl uppe i byn hittade vi ett cafe´där vi fick vårt efterlängtade varma kaffe. Det speciella med detta café var att vi fick gå över torget till den lilla affären och själva köpa något ätbart :-)


Njuta av promenad och väder!
Sedan försvann molnen helt och Puig Major (Mallorcas högsta bergstopp) visade sig i all sin prakt. Med den i bakgrunden knallade vi sedan ner till Soller där vi fick i oss litet lunchmat vid torget. Bara några meter från oss åkte de små tågen förbi, som går fram och tillbaka till Port de Soller (den lilla badorten med sin fina naturhamn). För dyrt för att åka!

På bussen igen och tillbaka till Palma och en mödosam vandring tillbaka till hotellet. Åtta timmar var vi på vandrande fot!

I morgon ska vi besöka Miro.

Inga kommentarer: