tisdag 25 juni 2013

Venedig

Att bo på camping Serenissima och ta sig ut till Venedig är lätt som en plätt. Gå till campingens reception och köp två busbiljetter för 45 kronor (tur och retur), ställ dig vid bushållplatsen utanför campingen. Hoppa på bussen och på tjugo minuter är du vid busstorget i Venezia. Knalla ett femtiotal meter till första bron över Canal Grande. Sedan är det bara att traska på, inom några minuter är du vilse.

Exakt så gjorde fru T et moi i niotiden på morgonen i strålande sommarväder, 27- 28 grader varmt och sol. Det vi inte gjorde vara att gå vilse eftersom vi hade karta med oss.
Nio timmar senare kom vi tillbaka med samma busslinje, mätta på mat och upplevelser och två glasfåglar rikare.
Då hade vi sett allt man ska se, gondolerna, gondoljärerna, vaparettor, Rialtobron, Santa Maria della Salute, Piazza San Marco, Dogepalatset, Kampanilen, Basilica di San Marco, Harry´s Bar….
Vi tar väl litet bilder.
 Santa Maria della Salute
 
Kampanilen
 
Harry´s Bar

Canal Grande

Nya pålningar behövs

Operasångare på gondol
Dessutom käkade vi en jättegod pizza i en gränd i området Dorsoduro.
Buona sera!
För mig var det första Venedigbesöket men H har varit där förut en gång för tjugo år sedan. Det han har berättat för mig stämde ganska bra med hur det ser ut men det är däremot inte så lätt att förmedla en upplevelse.
 Jag hade inte riktigt kunnat tro att det fanns så många gränder och kanaler trots att jag sett det på kartor. Staden var också finare och renare än vad jag föreställt mig. Den var också befriad från krimskramsförsäljning och allmän gapighet. Det var lugnt och gemytligt.
Det är inte sevärdheterna i Venedig som är det märkvärdigaste utan det är tankarna man tänker när man går omkring där: Hur funkar allt egentligen? Hur byggdes det egentligen och hur håller de efter så att det inte rasar? Hur sköter de avlopp och hur hanterar de sopor? Varudistributionen är ju speciell, allt ska ju fraktas med båt. Vi har sett både brandkåren och ambulansen (i båt)! Fascinerande!
Fru T.

2 kommentarer:

Freedomtravel sa...

Venedig är en häftig stad att besöka, och jag kan hålla med om att det kanske inte är sevärdheterna i sig som gör det, utan historien och de vindlande gränderna och kanalerna! Vi har varit där flera gånger, eftersom vi först rest själva och sedan velat visa sönerna.

Anonym sa...

Så är det. Det blev ett riktigt trevligt besök den här gången. Vi får se om vi återvänder.
/H