söndag 30 juni 2013

Rom

Det var tio år och några månader sedan Fru T et moi förlovade oss i Rom. Det firade vi med en nio timmars lång promenad genom den eviga staden. Många av ställena besökte vi också för tio år sedan.

Den här gången var det bara apostlahästarna som gällde. Vi utgick från Piazza del Popolo eftersom vi anlände med tåg från campingen norrifrån till stationen Flaminio. Vi knallade ner till Spanska trappan och kollade om Diors kläder hade gått upp i pris. Det hade de inte. En liten nätt klänning kostade fortfarande c:a 20 000 kr :-)

Spagna
Därefter kastade vi pengar i Fontana di Trevi och önskade oss evigt liv eller något liknade!

Kasta pengar
 
 Promenaden fortsatte till Pantheon. Detta fantastiska bygge från 100-talet e. Kr. Kul att det inte finns något tak där. Regnar det så regnar det in :-)

Gitarrgodis utanför Pantheon
Via Piazza Navona och Piazza Venezia med Vittorio Manuel- monumentet gick vi jämte Forum Romanum till Colloseum. Efter det betalade vi in oss på Palatino och Forum Romanum. För andra gången den här semestern fick ”gamle Honken” gå in gratis som varande över 65 år. Första gången var på Uffizierna i Florens. Billig i drift den mannen.

Efter ett besök hos Marcus Aurelius på Capitolium korsade vi Tibern via Isola Tiberinas dubbelbroar och släntrade in i Trastevere och åt en njutbar lunch vid Viale Trastevere.
Mätta och belåtna gick vi längs Tibern ända upp till Piazza San Petro och Petruskyrkan. Där blev det dock stopp efterson Fru T var för oanständigt klädd. Nåväl, alla blir lyckliga på sitt sätt så vi accepterade och begav oss tillbaka till Piazza del Popolo och Flamino-stationen för tåghemfärd till campingen. Nio timmar tog äventyret som sagt och det var det värt. Återseenden gör livet mer förståeligt J
Åh, jag är så trött efter denna dag men jag ska försöka skriva några rader ändå innan jag slocknar. Det var verkligen kul att komma tillbaka till Rom igen. Allt det som jag inte hade riktig koll på har fallit på plats. Framför allt Palatinen hade vi tidigare missat en stor del av. Kanske berodde det på att vi klämde en flaska vin på en parkbänk där uppe den gången.
Att jag inte kom in i Peterskyrkan gör inte så mycket. Jag har ju varit där tidigare men var ändå lite sugen på att titta till Michelangelos pietà som är speciell.
Det har varit mycket varmt idag men det har funkat ganska bra att traska runt ändå tack vare en liten bris. Rapporten säger att det ska bli allt varmare de närmaste dagarna och då känns det fint att vi nu drar oss ut mot kusten. Det börjar verkligen bli dags att bada!
Fru T.

Inga kommentarer: