tisdag 30 juni 2015

Sommarresa 2015 29 juni

Efter en mycket lugn natt vid Marine Parade i Dover åkte vi i god tid till färjan. Det var tur det eftersom den avgick 50 minuter före den tid som stod på vår biljett. Ytterst märkligt!

Det innebar att vi kom till Calais c:a en timme före utsatt tid. Det var strålande väder under överfärden.

Dover- Calais
Mycket folk, bl.a. flertalet skolklasser från olika länder som stod för en ljudnivå som inte var av denna värld. Mitt uppe i oväsendet stod speciellt engelska lärare och skrek utan märkbar respons från eleverna.

Redan i går tog vi beslutet att inte åka till Paris p.g.a. den annalkande värmeböljan. I stället vände vi kosan söderut efter franska kusten. Det gjorde vi rätt i! Väldigt fina vägar, vyer och miljöer! Öppna landskap som man inte är bortskämd med i England där nästan alla vägar är omringade av olika sorters buskage.

Om England är smått fientligt inställt mot husbilar så är det tvärtom i Frankrike. I alla fall efter kusten uppe i norr. Hela området kryllar av ställplatser och campingar med fördelaktiga priser. Ungefär hälften av vad vi betalade i England.

Vi kollade några fina ställplatser på vår väg söderut, men hamnade till slut på en 16 Euro- camping i byn Le Crotoy. Den ligger vid floden Sommes mynning och påverkas å det kraftigaste av tidvattnet. Hela bukten utanför Crotoy låg torrlagd när vi cyklade ut till floden och havet på kvällskvisten och då snackar vi åtskilliga kvadratkilometer.

Ebb i Crotoy
Området runt Somme är tyvärr mest känt för den massaker av människor som skedde här under första världskriget. Under någon månad på hösten 1916 dog osannolika en miljon människor i strider. På ena sidan tyskar och på andra sidan fransmän och engelsmän. Till vilken nytta kan mn fråga sig?

I den lilla byn finns tre campingar och två ställplatser, inte dåligt för ett ställe med ett tusental invånare. Och så har Toulouse Lautrec bott här en månad!! Och Jeanne d'Arc....och Jules Verne...:-)

Cykelturen var magisk, nu är det sommar på riktigt.

Bon soir!
Ja, när vi tittade på väderprognoserna så kände vi att vi måste tänka om. Det varnas för temperaturer upp emot 40 grader i Paris och det tror vi inte att vi pallar. Så det får bli kusten några dagar tills vi vet vartåt det lutar.

Det är härligt att vara i dessa trakter, enkelt och gästvänligt. Imorgon fortsätter vi mot Dieppe och hoppas då på havsutsikt från boplatsen. Vi vill studera tidvattnet lite närmare, så nördar vi är :)

Fru T.

Inga kommentarer: