tisdag 16 juli 2019

Norrut 23 juni 2019

Upp kl. 6, iväg 7.15. Vi körde genom ett ödsligt landskap. Inte en ren, ingenting. Regn. Vi försökte se Alta-dammen, men det gick inte. När vi kom fram till samhället Alta hade vädret slagit om och solen sken. Det var bara 11 grader men vi upplevde det som relativt skönt. Vi fikade och tog en promenad i den söndagsstängda staden. Förvånades över den moderna arkitekturen. Vi hamnade vid den moderna Norrskenskatedralen och hopps att de ska öppna, vilket det gör. Det ska bli högmässa och vi tittar in. Fint!

Norrskenskatedralen
Resan gick vidare. Och plötsligt, underbara enorma öppna vidder, raka fina vägar, massvis av renar! Underbara dalar och forsar!

Vi tar den stora bron över till Kvalöya där Hammerfest ligger. Fortsatt vackert och renar titt som tätt. Väl framme vid världens nordligaste stad parkerade vi hamnen och gjorde lunch. Sen tog vi en promenad i den också söndagsstängda staden. Vi såg Hurtigruttbåten men i övrigt var staden ganska simpel. Det är havet och bergen som är grejen.

Hammerfest
Vi tog oss till von Struves monument över hans 40-åriga meredianjobb på 1800-talet. Roligt att se.

Struwes monument
Sedan vidare till campingen vid Storvannet, 2,5 km från centrum. En liten mysig camping vid en liten sjö. Resten av kvällen gick till mat, stordisk och tömning av diverse husbilsvätskor. 

På campingen firades Sankt Hans aften med en liten brasa vid stranden.

Vi tog en promenad till ett stort lägenhetskomplex från 60-talet (Hästskoblokken) Hua- FY!

Campingen
Hyreskomplexet
Hoppas att vädret håller i sig i morgon när vi ska se midnattssolen på Nordkapp.

Inga kommentarer: