tisdag 16 juli 2019

Söderut 28 juni 2019

Vi har blivit allt slöare. I dag iväg efter kl 11. Men det är ju klart, vi hade stordisk och vattenbyte. Oj, hon blev 11.35!!

Vi nådde polcirkeln i Finland och tog en selfie.

Sen kom vi till Ruka som är en stor vintersportanläggning där världscupen i längdskidor startar varje år. Kollade in stadion. Vi köpte glass i den väldigt mysiga hotell- och restaurangbyn. Sedan körde vi förbi Kuusamo som inte har nåt speciellt att se enligt fru T (reseledaren).

Skidstadion utan snö
Tre mil före Suomussalmi stannade vi vid ett märkvärdigt kulturuttryck. Det heter ”Det stilla folket” och består av nästan ett tusen ”människor/dockor/statyer”? Gjorda av störar och grästuvor som har kläder på sig. Det såg både roligt och intressant ut. Han som har gjort dem är dansare och två gånger om året får han hjälp med att byta kläder på dem. Håhåjaja sa vi och var både imponerade och roade.

Så kul!
Klockan började bli mycket och vi behövde hitta en plats för natten. Först ställde vi in oss på småbåtshamnen i Soumossalmi och det var fint och trevligt. Men vi drogs ändå till att kolla in den enkla lilla skogscampingen vid sjön. Vilken pärla!

Vi fick en plats någon meter från vattnet och grillade middag vid 20.30-tiden. Äntligen fick vi också se den beryktade midnattssolen även om den gick ner en sväng precis kl 24.00.

Idyll

Potatistvätt i det fria
I morgon är slutmålet Varkaus, som är en finsk stad och icke ett sammanträdesrum i stadshuset i Sandviken :-)

Inga kommentarer: