tisdag 16 juli 2019

Söderut 30 juni 2019

Upp och i väg 8.40 efter en mycket lugn natt. Vi åkte mot Savonlinna (Nyslott). Där finns ett finfint slott, Olavinlinna (Olofsborg).

Vi kom fram före öppningstid så vi tog en förmiddagsfika (har blivit en ständigt förekommande företeelse denna resa). Mycket vackert i omgivningarna runt slottet. Vatten, vatten och åter vatten (De tusen sjöarnas land). Många finska samhällen ligger utspridda på flera öar.

Slottet är ett fint och välbevarat, egentligen välrestaurerat 1400-talsslott. Under somrarna har man Finlands största operafestival där.

Olofsborg
Vi fortsatte till Parikkalla statypark. Så udda, både roligt och kusligt. Drygt 500 betongstatyer mitt ute i nowhere. Figurer som yogar, dansar och gymnastiserar. Alltid med ett makabert leende på läpparna. Ögon som följer en vart man än står och går. En (numera död) konstnär har skapat detta själv på fritiden. Måste ses, går ej att referera!

Spookie 1
Spookie 2
Vem är vem?
 
Därefter blev det en titt på det klassiska vattenkraftverket i Imatra. Vackert, men vi har sett större! Vi handlar inför kvällen och fortsätter till Lapparanta Camping. Vi förväntade oss sjöläge eller åtminstone vackra vyer över nåt vattenlandskap, men nej! OK, natur men inget märkvärdigt. Fru T tog ett bad, vi grillade och sedan var det natti. Vi blev extra trötta i dag eftersom solen och värmen kom.

Imatra
I morgon Lahti (Lahtis).

Inga kommentarer: