onsdag 24 september 2008

Berg- och dalbana

Att samordna IT inom skolan i en kommun är som att åka berg- ochdalbana. Förutom backar upp och ner finns också loopar och ställen där rälsen vrider sig ett varv runt sin egen axel åt båda håll samtidigt.

På förmiddagen denna dag satt ett gäng kompetenta IT-människor från kommunen tillsammans med representanter från ett IT-företag. Pannor lades i djupa veck. Uppgiften var att få till en e-IDinloggning för föräldrar till kommunens första större e-tjänst, den digitala IUP:n. Av säkerhetsskäl kräver nämligen Datainspektionen dubbel autentisering när man vill komma in i systemet via Internet.

För ett halvår sedan var detta långt ifrån sin lösning. Varken företagen eller produkterna verkade intresserade av att prata med varandra och man har ingen nytta av pengar från Verva (Verket för förvaltningsutveckling) om man inte har en teknisk lösning.

Men hux flux för några veckor sedan kom signaler från teknikerhåll att det var en lösning på gång. Och idag satt vi och konstaterade att det inte alls är omöjligt att kommunen har e-ID inloggning på plats för föräldrar före jul. Genom en loop och litet tekniskt hokus pokus befann vi oss på berg- ochdalbanans högsta punkt!

På eftermiddagen satt jag i telefonmöte med ett antal andra kommuner för att få reda på om några stora drakar till IT-företag hade kommit överens om ett tekniskt samarbete. Om så var fallet skulle det öppna möjligheten för oss Procapitakommuner att köpa den barnomsorgsportal som bäst svarar upp på våra behov och krav. För oss i Sandvikens kommun skulle det innebära vår andra stora e-tjänst, en mycket efterfrågad sådan, inte minst bland föräldrar.

Svaret vi fick var nattsvart. Tre års arbete rörande en barnomsorgsportal inom Sambruk kändes med ens betydelselöst och bortkastat. Inga öppningar i systemen. Inga system som kan prata med varandra.

Vart tog utsikten vägen?

Inga kommentarer: