tisdag 23 september 2008

Studiedag F-9 skola

Vi håller på att införa en digital dokumentationsmodul i Sandvikens kommuns grundskola. I stället för att pränta ner frågor och svar inför utvecklingssamtalet, omdömen och individuella utvecklingsplaner (IUP) på papper är det meningen att allt ska finnas tillgängligt på Internet. Man slipper en massa kopierande av papper som ska skickas runt i diverse bruna kuvert. Allt finns tillgängligt på en webbsida dygnet runt och man kan nå informationen från vilken dator som helst. Lösenordsskyddat är väl viktigt att tillägga.

När man leder i studiedag får man självklart många frågor om det digitala paradigmet. Men att gå från en pappersvärld till en digital värld är ändå inte det som lärare pratar mest om. Man är i stort sett överens om att det här är vägen som vi ska gå.

Däremot har man svårt att smälta att regeringen och Skolverket så snabbt kan förändra förordningar som man nu har gjort gällande elevernas IUP. På ett halvår har man gått från att ha en IUP som enbart skulle vara framåtsyftande till en utvecklingsplan med skriftliga omdömen. Minst en gång per termin, i samband med utvecklingssamtalet ska läraren i varje ämne eleven läser skriva ned hur det går för eleven i relation till målen i läroplanen och kursplanerna. Tidigare fick den skriftliga informationen som gavs till föräldrarna och eleverna inte ha karaktären av betyg, vilket innebar att det inte var tillåtet att skriva ned om en elev hade nått målen i ett ämne eller inte. Att omdömena nu kan vara betygsliknande gör att det blir tillåtet. Det här innebär mycket arbete med att konkretisera mål för alla årskurser och i alla ämnen ute på skolorna.

Skolverket ska revidera de allmänna råden för den individuella utvecklingsplanen. Råden ska tjäna som stöd och vägledning för skolor och lärare i deras arbete med att upprätta individuella utvecklingsplaner. Skolverket ska bland annat ta fram ett stöd- och informationsmaterial som riktar sig både till skolpersonal och till föräldrar och elever.

Många lärare tycker att det stöd- och informationsmaterialet borde ha kommit innan den nya förordningen började gälla. Men så blev det inte. Den 15 juli 2008 togs beslutet, vilket i praktiken innebär att all omställning ute på skolorna ska vara klart från och med höstterminen 2008.

Man förstår om det pustas en del.

Inga kommentarer: