fredag 19 september 2008

FRA-debatt i Sandviken

Som jag nämnt tidigare skulle jag leda en FRA-debatt på Folkets Hus i Sandviken.

Arrangör: ABF och Socialdemokraterna.
Initiativtagare: Ann-Catrin Brockman, som också filmade eventet. Det kommer att läggas ut på Internet.
Debattörerna: Göran Pettersson, riksdagsledamot (m) ettersson och Mark Klamberg, doktorand i juridik vid Stockholms Universitet.

I går var det dags. Ett trettiotal personer fanns i publiken. Många av dem mycket engagerade och frågvisa. De dryga två timmar som debatten varade svischade snabbt förbi.

Debattörerna visade sig vara alldeles utmärkta. Kunniga och övertygade men med förmåga att lyssna på andra och vrida och vända på argumenten. Trots att vi diskuterade samma sak gick Görans och Marks beskrivningar av FRA-lagen vitt isär. Samtidigt var de hela tiden beredda att ge den andre rätt i sak även om tolkningarna blev väldigt olika. Diskussionen spände från de rent tekniska aspekterna till de mer filosofiska resonemangen som också hör till den här frågan.

Göran hade flest åhörare åsiktsmässigt emot sig, men klarade av detta med flera portioner vältalighet, tålmodighet, charm och gott humör. Mark utnyttjade inte sitt åsiktsmässiga övertag bland publiken utan höll sig strikt till ämnet och sin personliga övertygelse.

När bataljen var över skakade debattörerna hand och fick flera kommentarer av publiken som uppskattade Marks och Görans engagemang och kunnighet. På en fråga om någon av åhörarna hade ändrat åsikt var det dock ganska tyst.

Fortsättning följer i riksdagen i höst. Där kommer även 6 kvinnliga folkpartister att lägga sig i debatten.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för debattledarskapet för en intressant och folkbildande debatt! Även om ingen blev övertygad om att byta åsikt, så lärde vi oss en hel del om sakfrågan.

Debatten finns som torrent på: thepiratebay.org/user/acbrockman

Vi kommer också att lägga upp debatten delad i 3 "vanliga" filer för er som tycker torrents är krångligt. Dessa hittar man på www.socialdemokraterna.se/sandviken nångång under kvällen.