söndag 21 september 2008

Husbil mot vinteride


I går tvättade vi husbilen. Vi har en Dethleffs Advantage Diesel 2,8 Fiat Ducato som har gått ca 5000 mil. Att ha en husbil är nog det roligaste och trevligaste som finns. Efter att ha haft sommarstuga som mest genererade samvetskval, eftersom vi alltför sällan var där utan istället kuskade runt i Europa med bil och tält, bytte vi i våras till denna mobila sommarstuga.
Den nya stugan har i sommar stått i Holland, Belgien, Tyskland, vid Siljan, i Stockholm och en del andra ställen. Ständigt nya vyer när man vaknar på morgonen. Ständigt nya ställen att upptäcka via medtransporterade cyklar. Härligt!
Obönhörligt närmar vi oss dock det datum när husbilen ska gå i vinteride. Då vill man ju göra en del service och förberedelser och helst göra det själv. Att tvätta bilen är en sådan sak. Då upptäcker man något som säkert många husbilsägare upptäckt före oss. Det finns inga ställen där man kan tvätta husbilar speciellt inte när alla campingar har stängt för vintern. Att åka runt på mackar och fråga var man kan tvätta husbilen är ingen rolig upplevelse. Så många frågetecken i ansikten ser man sällan. Märkligt! Men å andra sidan är ju mackars uppgift att sälja korv nu för tiden. Nåväl, det blev tvätt ändå men inte på det miljömässiga sätt som man gärna vill göra det på.
Sedan var det byte av stråkastarlampor i fram. Efter att ha monterat ner halva fronten på bilen kom vi till några stift som enligt den tyska instruktionsboken skulle hakas av. Det mindre lustiga var att dessa stift var totalt osynliga så man vågade varken trycka framåt, bakåt eller åt sidan. Det blev att rådfrågade forum på Internet och där konstaterade de flesta att byta lampor var ett jobb för verkstäder. Så det var bara att skruva tillbaka fronten igen och mumla en del osammanhängande om italienare som bygger bilar.
Fin blev den i alla fall!

Inga kommentarer: