tisdag 4 november 2008

Det Augsburgska konstskåpet

Att sitta i ett väntrum på ett sjukhus är i sig en ganska deprimerande sysselsättning. Det blir heller inte bättre av att tidningar och böcker som ligger där i princip sorterar under rubriken Anno dazumal.

Då är det livgivande att kunna ta upp sin laptop ur ryggsäcken som jag gjorde i morse i väntsal B på dropin-röntgen i Gävle. Att logga in via det mobila bredbandet och ta sig igenom morgonens e-post och svara på den känns finemang. Att kunna ögna igenom 2-3 tidningars rubriker om bla röstningsdagen i presidentvalets USA får verkligen väntrumstiden att gå.
Är jag såld på det där som kallas Internet? Jaaaaa!

En liten artikel i Arbetarbladet gav tankarna extra näring. Den handlade om en av våra kungar, han som med åren blev tämligen fet. Gustav II Adolf visste det inte då, men han ägde en sorts pc. Det var ett jättelikt skåp som han hade fått i present. Tanken var att skåpet skulle innehålla kunskap om hela världen och samtidigt vara till nytta och nöje. Och det låter ju inte helt olikt Internet:

Gustav II Adolfs universalskåp rymde allt från gudabilder till en torkad krokodil, brädspel och öronpetare.
Bakom dörrar, i fack och lådor doldes uppåt tusen föremål: porträttmålningar, bordsur, rakborste, miniatyrkanon, vinmuggar, en groda skulpterad i bly, musikinstrument, skägglocktång, mortel, elfenbenskam, mineraler, egyptisk gravfigurin, en fruktkärna, you name it!


Skåpet kallas det Augsburgska konstskåpet och finns bevarat och ägs i dag av Uppsala universitet och kan beskådas på Museum Gustavianum i Uppsala.

Dom gjorde säkert sitt bästa på den tiden också, men man undrar hur ofta den i bly skulpterade grodan uppdaterades eller byttes ut. Kanske lika ofta som mossiga böcker i väntrum? Eller inaktuella böcker i skolans värld!

I natt blir Obama Amerikas president. Hoppas att de spinkiga benen håller för det konservativa trycket.

Inga kommentarer: