fredag 7 november 2008

Nytt betygsystem

Från 2011- 2012 kommer Sveriges skolor att ha ett ny, mer diffrentierad skala i betygssystemet. Dagens tre steg ovanför godkänd-strecket blir fem. A för de allra bästa ner till E. Ett sjätte steg F motsvarar dagens icke godkänd.

Att få fler steg i skalan är väl i och för sig en bra tanke, men sen då? Eftersom endast vartannat steg ska definieras med betygskriterier kommer mellanstegen att fungera som flitbelöningar. En extra ansträngning kan generera ett högre betyg. "Flit ska löna sig", skallar ministerropen i ekande 50-talsskolkorridorer.

Innebär flit i alla lägen en högre kunskapsnivå? Innebär extra ansträngning alltid en högre kvalitet på kunskapen? Det kommer vi aldrig att få veta eftersom vi inte har kriterier att gå efter. Men det är ju det som är själva poängen. Då får man tysta, flitiga elever som sköter sig och lystrar till skolans drillvisselpipa. Det ligger ju ett högre betyg och väntar vid teminens slut bara man håller käften och sköter sig.

Märkligt! Är det detta som är en kunskapsskola. En skola som inte definiera de kunskapskvaliteter som man ska nå för ett visst betyg.
Nä visst, ja, det är flit och uppförande vi ska sätta betyg på i framtiden!

Hur länge ska detta lilla parti med 5 % sympatisörer i landet få hålla på?

I kväll firar Norrsätraskolan 40-årsjubileum!

Inga kommentarer: