torsdag 27 november 2008

Skriva sig till läsning

Ur senaste numret av Datorn i Utbildningen:

Arne Trageton skriver brev till skolminister Jan Björklund

Dator eller penna i de nya nationella proven i svenska för årskurs 3? Den norske forskaren Arne Trageton hävdar att det bör vara valfritt för skolor att välja om eleverna ska skriva på dator eller med penna i skrivproven. Något som både ger möjlighet att sätta och mäta mål för elevernas digitala kompetens och ger möjlighet till mer forskning kring att skriva sig till läsning, ett arbetssätt som spridit sig i Sverige. I slutet av oktober skickade Arne Trageton ett brev till utbildningsminister Jan Björklund.

Läs detta brev i DiU
. Man undrar om han får något svar. Intresset för metoden skriva sig till läsning växer i Sverige. Det märker man om man som jag håller på att få ihop ett IT-praktiken seminarium i Datorn i utbildningens regi (i samarbete med SKL) i ämnet:

Seminarium IT för individuellt stöd - Läs och skriv-start med metoden skriva sig till läsning.
Tid: Torsdagen den 11 december kl 15.00-17.30

Att få medverkande till seminariet är inte svårt. Många eldsjälar finns i Sveriges avlånga land men just avstånden sätter vissa begränsningar. Det är svårt att få medverkande att åka från skolor i Haparanda i norr till Ystad i söder för att vara med på ett 2,5 timmes seminarium i Stockholm.

Bra då att seminarierna följs upp i tidskriften. Praktik och idéer sprids.

Startfältet 11 dec blir bra. Den ena deltagaren är Mona Wiklander från Kungsgårdens skola i Sandviken. Guldäpplet-vinnare 2006 och en av frontfigurerna när det gäller skriva sig till läsning i Sverige. Hon kommer också att berätta om sitt dagliga användande av alternativa verktyg.

Den andra deltagaren är Anita Aspfors Westin från Samundervisningsklassen på Eddaskolan i Sigtuna. Hon har tillsammans med kollegor arbetat med ett projekt, 1-6:ans projekt som tar ansats i metoden skriva sig till läsning. Framgångsrikt, eftersom man i år tilldelats den pedagogiska utmärkelsen som Barn- och ungdomsförvaltningen tillsammans med utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen i Sigtuna delar ut varje år. Projektet har pågått sedan 2005 och har utvärderats i en magisteruppsats av Ewa Lundgren.

Redan nu är ett tjugofemtal deltagare anmälda till seminariet.

Intressant ska det bli!

Inga kommentarer: