fredag 14 november 2008

Kommits 11-12 nov 08

Kommits-dagarna var riktigt bra.

Göran Adléns inledning var rapp och rolig. Temat var känt. Hur var det förr? Hur är det nu? Vad händer i framtiden? Timmen gick fort! Största garvet kom vid en speciell cykelparkering mellan två mänskliga skinkor.

Gammal och ung
Att tussa ihop Seniornet med elever från YBC gymnasium i Nacka var ett lyckat grepp. Rubriken var ”Kommunala IT-tjänster från vaggan till graven”.
En underhållande ”farbror” från Seniornet inledde och berättade om generationen närmast graven och hur deras IT-användande och framtida behov ser ut.

Ungdomarnas budskap var glasklart. En dator till varje elev. All information finns i datorn. De är vana att ha 100 % tillgänglighet dygnet runt. Mobilen är deras hjärta. Har man mobilen på får man skylla sig själv. Den kan ringa mitt i natten. Att vara utan mobilen är ”jävligt jobbigt”. Det är häftigt att världen finns och vet om en. Det finns ingen begränsning i denna öppna värld full av information och möjligheter.

Seniornet nappade direkt och ville anställa en av eleverna att vara lärare i hur man använder mobilen.
”Du får lön och resa!”
En tjej förklarade galant att deras möjlighet att gå på YBC med de förutsättningar som finns där hade genererat medverkan på Kommits, som i sin tur genererade arbete för en av eleverna. Så går det till, snabbt och ögonblickligt. Världen är öppen. Möjligheterna obegränsade.

Katarina Lindblad-Gidlund
Katarina Lindblad-Gidlund doktor i informatik vid Umeå universitet tittade också framåt. För att informationstekniken ska bli allas egendom måste vi våga och skapa förutsättningar att ifrågasätta den informationsteknologiska utvecklingen. Om vi inte gör det skapas heller inte system som vi kommer att använda i så stor utsträckning som vi vill och hoppas.

Hon föreslog att vi utgår från fyra olika begrepp: dominant och underordnad, aktiv och passiv.
För oss som arbetar med att få till fungerande IT-stöd är ofta den aktivt underordnade svårast att handskas med. Han/hon som berättar om allt negativt som man utsätts för. Ofta sittande i den väl insuttna soffan på det egna jobbet. Ofta utan idéer om andra lösningar.

Fyra uttryck är viktiga enl. Katarina

Självkänsla
Styr vi utvecklingen? Låter vi tekniker bygga saker som inte funkar att använda?
Makt
Vi bygger, ni använder! Punkt!
Demokrati
Mycket pengar på teknikutveckling, litet på etikutvecklingen
Visioner
Medborgare i centrum eller i pereferin? Nya fenomen, Skype, fildelning, Wikis, bloggar….

Jacques Ellul (husgud): Propagandan börjar där dialogen slutar.

Nya fenomen/ Carl Heath, GR Utbildning
Carl berättade om GR, Göteborgsregionens Kommunalförbund, som de senaste tio åren satsat på att utveckla stödresurser för upplevelsebaserat lärande och är huvudman för GRUL, GR Upplevelsebaserat lärande, som konstruerar och designar simuleringar, rollspel och pedagogiska verktyg för skolbruk. Allt fritt och gratis tillgängligt för skolor i hela landet. Tio nya spel kommer det att bli bara i år.

Carl slog ett slag för den mobila skolan. Vad kan det innebära? Geocaching är ett sätt!?

Geocaching är en modern och världsomspännande variant av skattjakt utomhus, men man har ingen karta. Utövaren söker efter gömda skatter i naturen med hjälp av koordinater som är utlagda på en internet-sida. Genom att använda sig av en GPS-mottagare söker man sin väg ut i natur eller storstad för att hitta skatten. Tekniken används pedagogiskt vid skolor i västsverige!

Genom Fornsök kan man söka bland 1.7 miljoner fornlämningar, både under och över ytan. Eftersom Riksantikvarieämbetets, Statens maritima museers och Sjöfartsverkets databaser med fornlämningar har slagits samman. Det utökade Fornsök är ett kraftfullt verktyg för alla som arbetar med planering, miljövård och tillsyn av det maritima kulturarvet i hav och sjöar. Webbtjänsten vänder sig nu också till alla med intresse för historia och kan med fördel användas av skolor.

Järfälla kommun
Ja, vad säger man om Järfälla kommun som producerar e-tjänster på löpande band till sina kommuninnevånare. 8 nya under 2008 och 10-12 planerade under 2009 samt 60 st till på kö! Varför lyckas vissa kommuner?

Kan det vara för att man har en gemensam projektmodell i ett kommunövergripande projekt med tydlig ledning? Så är det nog!

Inga kommentarer: