torsdag 11 juni 2009

Juniarbete

Ibland får man för sig att det ska bli litet lugnare i juni. Skolorna slutar ju och ”Den blomstertid nu kommer” borde ju komma men så har inte varit fallet för bloggaren i år.

Tankarna runt ett ”1-1-projektet” i kommunen rullar vidare och eftersom jag är mitt uppe i detta så blir det mycket snack med IT-kontoret, gymnasielärare och externa leverantörer. Dessa tycker att vi (jag) har blivit en mycket viktig person i deras liv. Det handlar mycket om leveranser, operativsystem och mjukvaror på datorn, PC eller Mac, installation och ominstallation, support, försäkringar, garanti, lagring, backup, skrivare och framför allt PENGAR. Litet tråkigt eftersom det viktiga samtalen skulle vara de som handlar om pedagogik och arbetsmetoder.

I samma veva har mitt projektledararbete med upphandling av ett nytt verksamhetssystem börjat. Här gäller det att få två förvaltningar att vara överens om arbetssätt samt få olika skolformer att beskriva behovet av IT-stöd i framtiden. Helst på ett visionärt sätt. Vi måste ju titta in i framtidskulan för att kunna "kravspeca" på ett framgångsrikt sätt. Vi "kravspecar" ju för att vi i verksamheten ska bli nöjda med våra system, inte för att göra leverantörerna glada och lata.

I veckan togs också beslut om e-tjänster för barnomsorgen. Det innebär att vårdnadshavare kommer att sköta mycket av kontakten med barnomsorgen digitalt.
Tjänsterna som planeras är:

Ansökan
Barnschema
Inkomstuppgift
Meddelandetjänst
Svar på platserbjudande
Uppsägning.

Tjänsten Ansökan kommer att finnas tillgängligt redan under hösten medan de övriga planeras till januari 2010. Som projektledare för detta hoppas jag att dessa tjänster kommer att innebära att kontakten mellan vårdnadshavare och barnomsorg förenklas och blir mer effektiv eftersom information kan lämnas och fås oavsett plats och tid på dygnet.

Vi håller också på och förhandlar med Tieto hur vi ska få in vårdnadshavarna i vår e-tjänst Elevdokumentation på bästa sätt. Grundskolan kör ju modulen Elevdokumentation (QDS) i Procapita Education för omdöme/IUP/dokumentation. Vårdnadshavare når dokumentationen via kommunens Medborgarportal, som bygger på SiteVision och Portwise och inloggning görs med hjälp av e-legitimation. Det senaste mötet med Skellefteå var riktigt positivt. Fortsatta samtal 18 juni.

Efter midsommar blir det i alla fall semester! Europa väntar. Batterier ska laddas.

Inga kommentarer: