torsdag 25 juni 2009

Kultur och sommar

Lämnade ett ösregnande Berlin. Fyllde på friskt vatten och tömde septitanken. Bad Astrid om att ledsaga oss till Olympiastadion från 1936. Hett eftertraktat av bloggaren som älskar gamla idrottsplatser i allmänhet och olympiska arenor i synnerhet.

Det gick litet trögt pga av alla vägarbeten men trägen vann och plötsligt stod vi framför fantastiskt mycket historia. Pompöst, vackert och en aning skrämmande när man vet vad som var på väg att hända åren efter olympiaden.

Nu vann ju de goda krafterna till slut. Jesse Owens namn står fortfarande inristat med sina fyra guld på väggen bredvid platsen för den olympiska elden. Vissa andra människor som spelade huvudrollen på VIP-läktarna under olympiaden har dock sandblästrats bort. Något att ta till sig och bära med sig.

Jakten på kultur fortsatte under dagen. Leipzig besöktes och det var där som Johan Sebastian Bach var huspianist i Tomaskyrkan under nära trettio år. Goethe var också aktiv vid universitet i Leipzig när det begav sig.

Efter Leipzig styrdes kosan till Jena, den lilla staden med sin brillianta intellektuella historia. Goethe, Schiller, Fichte, Schelling och Hegel, alla var de aktiva i Jena.

I jakten på dessa hamnade vi på en alldeles bedårande camping alldeles i närheten av staden. Receptionen var en gammal hippiebuss, också inredd som en sådan. Lugnet och stillheten, med en koloniträdgård som granne var bedövande. Vid kvällens grillning sjöng en koltrast så intensivt att både den och grillaren höll på att få fnatt.

För ett ögonblick glömdes jakten på kultur bort. För just vid dessa drillar började den riktiga sommaren!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Honken!
Kul att följa er kulturresa. Jag har själv varit där i trakterna för ett par år sedan och minns dem med glädje. Om ni har vägarna förbi och ser en vägskylt med Eisenach ska ni åka dit. Där satt Martin Luther gömd medan han översatte bibeln, medan påvens män jagade honom. Där finns bläckplumpen på väggen som kom av att han försökte kasta bläckburken på djävulen som kom och försökte störa hans arbete. Ett häftigt ställe. Om ni har vägarna förbi etc.
Hälsningar Agneta

Honken sa...

Tack för upplysningen, Agneta. Vi letar!