fredag 26 juni 2009

Måttlighet, som vanligt

Det blev en underbar dag i Jena. Vädret var perfekt för cykling och turistande. 3 ggr fram och tillbaka till campingen. Aktiviteterna var roliga och lärorika.

Botaniska Trädgården var den vackraste jag någonsin sett. Antalet trädsorter var ofattbart stort. Ibland satt man på en bänk och bara njöt.

Tornet vid Neue Mitte var högt och väl värt vårt besök.

Kyrkan Eglise de la paix med en kyrkogård från sjuttonhundratalet, totalt övervuxen av murgröna fick nästan förnuftiga mig att tro på spöken och gastar.

Goethes lilla lägenhet som han använde under alla år i Jena besöktes. Den unga damen som tog emot betalningen hade ett nästan makabert förhållningssätt under de tjugo minuter som vi var där. Hon reste sig när vi kom och stod i giv akt i ett hörn och sa…ingenting!

Tyvärr missade vi Planetariumet Zeiss pga av att de förberedde för den stora stads- och universitetsfesten på kvällen.

Kom just hem från den och konstaterar att 14-16-åringar inte finns ute på gatorna överhuvudtaget. Resten av de yngre människor som är ute och har fest dricker måttligt. Ingen vanlig ”svensk fylla” upptäcks. Allt är städat och väldigt trevligt. Ingen skriker. Skrattar man så skrattar man lågmält. Hur kommer det sig? Det går att köpa alkohol i alla livsmedelsaffärer.

Kommer vi Sverige att någonsin få uppleva detta?

Jag förstår att folk utifrån blir oerhört förvånade över scener som utspelas vid högstadiediscon exempelvis. För arr inte tala om cityfester.

I morgon blir det Munchen.

Inga kommentarer: