fredag 6 juli 2012

Liverpool

När vi vaknade såg det fint ut på väderfronten men vi vågade inte riktigt tro att det skulle förbli så. Vi tog en chans och släpade inte med oss regnställ eller paraplyer. Som damen i receptionen lovat så var det en kort cykeltur till stationen i byn och ett tåg rullade in nästan på en gång.


Efter tjugofem minuter var vi inne i centrala stan och eftersom vi var nära Mathew Street så började vi med lite Beatlesnostalgi. På våra fortfarande träningsvärkande ben gick vi trapporna ner till Cavern Club, ”where it all started”. Det var verkligen roligt att se och det gick faktiskt att föreställa sig hur det sett ut när grabbarna spelade där framme på den lilla scenen.



Sen gick vi gatan ner och fotade lite olika minnesmärken och traskade vidare till hamnområdet som ståtar med ”The Three Graces”. Det är tre berömda byggnader som tillsammans bildar Liverpool skyline. En av dem är Liver Building med The Liver Birds som tronar högst upp. Vi beslutade oss för att försöka hitta några skarvar till fågelsamlingen som ett minne från staden.



Från Pier Head gav vi oss ut på en timmeslång tur på floden Mersey. Det blev toppen både med tanke på sightseeing och väder. Intressant information och sol och värme. Tillbaka i hamnen var det nära till området Albert Dock som de har rustat upp de senaste åren till ett fint område med restauranger och museer. Vi pausade för lunch på ett ställe som heter Pan-Am. Alldeles intill ligger museet The Beatles story men det hoppade vi över. Vi tyckte att vi redan kunde och visste det vi ville kunna och veta om Beatlarna.


Jag tänkte sen att en tur i Europas största shoppingområde ”The One” kunde vara skoj men det är det inte. Det var alldeles för stort och jag blev bara snurrig i huvudet. Sen hörde det till saken att jag helst vill gå omkring ensam för att inte känna mig stressad. Så jag väljer att shoppa senare under turen när jag kan parkera H i en pub eller på en parkbänk.


Liverpool har två katedraler som sägs vara märkvärdiga, så vi gav oss iväg för att titta på dem istället. Den första är världens största anglikanska kyrka och den var helt klart pampig. Inte särskilt gammal men ändå i äldre stil eftersom två världskrig kom emellan och stoppade bygget. Modernt är det i alla fall med tanke på annat. De har restaurang inne i kyrkan! Det finns också en del modernare konst som bröt av mot det sakrala. I kyrkans shop hittade vi också våra skarvar. En stor och en liten som sig bör.


En liten promenad bort ligger den relativt nya (1967) katolska katedralen. Den är cirkelformad och kröns av en 88 meter hög törnekrona. Insidan har ett blåaktigt sken genom de målade fönstren. Mycket annorlunda för att vara en katolsk byggnad.


När klockan var sex drog vi oss tillbaka till Moorfields station för hemfärd. Vi är mycket nöjda med vår dag i Liverpool och det gjorde säkert sitt till att solen sken på oss hela tiden. Ska det äntligen bli sommar?


Fru T.

Inga kommentarer: