tisdag 10 juli 2012

Stonehenge och Brighton

Stonehenge började byggas för omkring 3000 f.Kr. Stenarna är Europas mest berömda förhistoriska monument. Dit åkte vi och förundrades, som alla andra över hur människorna har klarat av att bygga detta.

Bara det att stenarna står där de står och många av dem är intakta är fantastiskt i sig. Gissningar om deras ändamål är av mindra intresse. Spekulationer om druider, religioner och vetenskaplighet? kan andra hålla på med.

Tungt måste det ha varit :)
Efter besöket på Stonehenge blev det raka spåret till Brighton. Nåja, raka spåret vet jag inte. Det här landet har pippi på rondeller. Lyckligtvis har jag lärt mig hur man kör i dem.

Det blev en ganska trasslig infärd till campingen som ligger i East Brighton Park and Sports Ground. Tänk vad lätt det skulle vara ifall man ville uppge en enkel gatuadress, med det gör man inte. I stället håller man på med postkoder som inte alls talar om vad campingarna egentligen ligger. Tröttsamt, men de kanske ändrar sig ….om hundra år?

Campingen låg emellertid väldigt fint till när vi väl hittade den. Fem- sexhundra meter ner till vattnet (Engelska kanalen) och en dryg kilometer efter vattnet fram till Brighton Pier. Centralt alltså.

Piren långt där framme
För mig var detta tredje besöket i Brighton. Första gången var jag på engelsk sommarkurs när jag läste till folkskollärare i Gävle. Året var 1968. Vi åkte båt över Nordsjön till Hull och buss ner till Brighton. Under bussresan meddelade man i radion att Bobby Kennedy hade blivit skjuten. Det var den 6 juni.

Andra gången var jag på lägerskola med en åk 9 från Järbo. Vi var inkvarterade hos familjer i Hastings och åkte på en dagstur med tåg till Brighton. Året var 1978.

Men nu är det 2012 och vi hade tur med vädret även denna dag. Trots att det regnat en hel del under vår resa så har vi haft riktigt bra väder de dagar som vi har varit ute och rört på oss.

Vad tittar man på i Brighton, då? Royal Pavilion, Prinsen av Wales fantastiska orientaliska palats naturligtvis. Clock Tower, alla studerandes mötesplats i staden. The Lanes, labyrinten av antik- och andra sorters affärer samt Brighton Pier.

Clock Tower
Där avslutades dagen med en jättegod Fish an Chips! Värdig avslutning innan cykelfärden hem till husbilen.

I morgon tar vi färjan över till fastlandet från Dover.

Inga kommentarer: