tisdag 23 juni 2015

Sommarresa 2015 22 juni

Igår kväll hann vi också med en cykeltur i naturreservatet runt campingen. Det innehöll en liten sjö och några cykel- och löpstigar. Sjöar hör inte till vanligheterna i detta platta land.

Nåväl, rask avfärd söderut efter de vanliga morgonbestyren. Det blev en blöt resa. Ibland stod verkligen de berömda spöna i backen. Vårt första stopp för dagen blev i Antwerpen. Eftersom vi hade tittat på olympiastadion i Amsterdam tyckte vi att vi skulle löpa linan fullt ut och besöka olympiastadion i Antwepen också, den från 1920. Det blev en besvikelse.

Stadion låg mitt inne i ett bostadsområde och hade förvandlats till en ordinär fotbollsarena utan insyn. Bland annat hade de ståtliga tornen som fanns 1920 tagits bort. Nåväl, nu vet vi det. Snart har vi besökt alla europeiska olympiastadion från 1912 (Stockholm). Nörden och hans fru.

Turen var återigen på vår sida när vi anlände till dagens andra mål, det underbara Gent. I alla fall i början.

Från en väl tilltagen ställplats några kilometer från centrum tog vi spårvagnen in till Gent. Alltid rofyllt att åka med dessa transportmedel. Speciellt när spårvagnen var liten, nätt och litet ålderstigen.

När vi klev av flödade solen över ett underbart vackert Gent. Vi blev helt tagna av mängden magnifika gamla hus.

Gent
Det tog liksom aldrig slut och mitt i all prakt låg den gamla fästningen Gravensteen, välbevarad från elvahundratalet. Vid slutet av vandringen kom regnet tillbaka och vi hoppade dyblöta på spårvagnen igen som smidigt tog oss tillbaka till ställplatsen.

Fru T hade redan ett förslag på våra vidare äventyr denna dag. Vi forsade (regn) längs motorvägen till Brugge och en lämpligt belägen ställplats några kilometer från centrum.

Efter en god och närande måltid i motorhemmet tog vi cyklarna in till stora torget i staden. Det var lika fantastiskt som vi minns det första gången vi var här 2008. Då var vi nybörjare med husbil, det är vi inte nu.

Vi ställde ifrån oss cyklarna och i väntan på skymningen och tändandet av alla ljus och lampor i staden tog vi en timslång promenad i de vackra gränderna. Dejligt!

Sedan återstod inget annat än att cykla ”hem” och koja inför morgondagen då vi kommer att närma oss Engelska kanalen och skuttet över till vänstertrafiken.

Hello, I´m back!
Det spelar ingen roll hur ofta H ropar ”Eller hur, Fru T?”, jag skriver när jag har lust, så det så! Jag har ju faktiskt min egen lilla manuella resedagbok att skriva i också.

Jaa, Antwerpen olympiastadion...Moahahaa...
Men Gent var en riktigt angenäm syn. Det finns nästan inget som bryter det medeltida mönstret och det är nog det som gör det så speciellt. Direkt när vi klev av spårvagnen i centrum stod vi båda där med häpna öppna munnar. Hit kommer vi säkerligen att åtvända någon gång och då förhoppningsvis i bättre väder.

Mitt förslag om att fortsätta till Brugge berodde på att klockan bara var sex och jag kände att vi kunde använda kvällen till något bättre än att stå på en tråkig ändstation för spårvagnen. Det var kul att återse stan och även om den till viss del liknar Gent så är Brugge en miniatyr. H har en vana (ovana?) att försöka hitta det vi såg förra gången igen men nu fick han åtminstone ge upp angående en viss tapto-tävling vi stötte på sist. Men det satt hårt åt, klockan hann bli 23 innan vi nattade oss i husbilen.

I morgon har vi en lång dag utan andra planer än att vara vid hamnen i Calais till natten.
Ps. Jag har fått ett myggbett på ögonlocket som har svullnat upp och begränsar synen en del. Vi får hoppas att det lägger sig snart så att jag kan uppleva allt med ”öppna ögon” :)

Fru T.

Inga kommentarer: