måndag 20 oktober 2008

Att vara renlig

Nu ska alla ni som duschar tre gånger om dagen och stryker in er med deodoranter och antiseptiska salvor få något att tänka på.

Visst, ni är ute efter att få bort de otäcka bakterierna från era civiliserade kroppar. Lyckas ni?

Det är i själva verket ingen mening med att försöka gömma dig för dina bakterier, för de finns alltid på och kring dig, i sådana mängder att du inte kan föreställa dig det. Om du är vid god hälsa och normalt omsorgsfull med din hygien har du en hjord på omkring en biljon som som betar på dina köttiga slätter- cirka 100 000 på varje kvadratcentimeter hud. De är där för att dinera på de typ 3 miljarder skinnflagor du tappar varje dag, samt alla smaskiga oljor och stärkande mineraler som tränger ut från varenda por och spricka. Du är det slutliga smörgåsbordet för dem, och dessutom bjuder du på värme och rörlighet. Som tack för hjälpen ser de till att du luktar illa. (Bloggarens fetstil)

Och nu talar vi bara om bakterierna som bebor din hud. Det finns ytterligare biljontals undanstoppade i dina tarmar och näsgångar, som klänger sig fast vid ditt hår och dina ögonfransar, som simmar över ögonens yta och borrar sig genom tändernas emalj. Ditt matsmältningssystem är i sig värd för 100 biljoner mikrober av minst 400 slag. ( ) Ett överraskande stort antal, som den allestädes närvarande tarmspiroketen, har vad man vet ingen funktion alls. De tycks bara gilla att vara tillsammans med oss. En människokropp består av ungefär 10 000 biljoner celler, men är värd för så där 100 000 biljoner bakterieceller. De är kort sagt en stor del av oss. Från bakteriesynpunkt är vi förstås en ganska liten del av dem.

Eftersom vi människor är stora och tillräckligt skickliga för att tillverka och använda antibiotika och desinfektionsmedel är det lätt att övertyga oss själva om att vi har förvisat bakterierna till existensens utkanter. Tro inte det! Bakterierna kanske inte bygger städer eller har ett intressant umgängesliv, men dom kommer att finnas här när solen exploderar. Det här är deras planet och vi finns bara för att de låter oss göra det.

Tack Bryson för den upplyningen. Kul att höra för en fortsatt förkyld. Jag vill inte ens tänka på vad som pågår i min näsa.

Husbilen är under tak i Forsbacka. Oj, vad långt det känns till april!

I dag blev det klart med monterjobb på Skolforum nästa vecka.

I morgon blir det Borås. Med IT-kontoret.

Inga kommentarer: