måndag 6 oktober 2008

(O)roande kvällslektyr

Om du har för lätt att somna på kvällarna så har jag ett tips på kvällslektyr.

Journalisten och resereportern Bill Bryson har skrivit en bok, ”En kortfattad historik över allting”. Där försöker han förstå allt som har hänt från Big Bang till civilisationens uppkomst.

Existentiella frågor brukar vara en bra grogrund för människor som vill vrida sig i ångest och oro några timmar innan man förhoppningsvis lyckas somna. Är du intresserad kan du i Brysons bok hitta mängder av tips på tankar som kan hålla dig vaken långt i på sennatten.

Ta tex universums födelse. Det uppstår ur något som är känt som singulariteten. Där finns allt samlat - varenda dammkorn och varenda partikel av materia härifrån och till skapelsens yttersta ände - ihop tryckt till en punkt som är så oändligt kompakt att den inte har några dimensioner.

Där börjar vårt universum, utifrån ingenting.

I ett enda förblindande slag , ett storslaget ögonblick som är alldeles för kort och expansivt för att uttryckas i ord, antar singulariteten himmelska dimensioner, en rymd bakom skapelsen. Under den första livaktiga sekunden ( ) skapas tyngdkraften och andra krafter som styr fysiken. På mindre än en minut är universum 1,6 miljoner miljarder kilometer i diameter och växer snabbt. Det är fruktansvärt hett nu, tio miljarder grader, tillräckligt för att sätta igång de kärnreaktioner som skapar de lättare grundämnena ( ). På tre minuter skapas 98 procent av all materia som finns och någonsin kommer att finnas. Vi har fått ett universum. Det är ett ställe som har de mest fantastiska och tilltalande möjligheter. Dessutom är det vackert. Och alltsammans har tillkommit på ungefär samma tid som det tar att göra sig en macka.

En nattmacka kanske?

Sov Gott!

Inga kommentarer: